Zanimljive priče o porijeklu imena gradova u Srbiji, evo po čemu su neki dobili imena

Gradovi u Srbiji su imena često dobijali po nekom zemljoposjedniku, svecu, riječi koja opisuje određenu karakteristiku tog mjesta i tome slično.

Za mnoga mjesta se ne može najpreciznije utvrditi odakle su dobila ime, za neka se vezuju razne legende, a mi vam ovom prilikom predstavljamo neke od gradova sa najinteresantnijim objašnjenjem porijekla imena.

Sombor

Iako ne postoje podaci koji bi u potpunosti potkrijepili ovu tvrdnju, vjeruje se da je naziv Sombor potekao od imena nekadašnjeg imanja koje je posjedovala porodica Cobor-Sent-Mihalj. Na tu temu postoje razni radovi mađarskih autora koji smatraju da je ime Sombor nastalo transformacijom prezimena vlastelinske porodice Cobor tako što je slovenski živalj rjeđe glasovne skupine radi lakšeg izgovora zamijenio češćim glasovnim skupinama.

Kragujevac

Kragujevac je prvi put pomenut u turskom popisu 1476. godine kao Kragujfoča, a ime je dobio po ptici kraguj, vrsti jastreba koja se u srednjem vijeku koristila za lov.

Valjevo

Po nekim tumačenjima, naziv Valjevo potiče od starog slovenskog ličnog imena Valj. Naime, čovek po imenu Valj imao je jednu drumsku krčmu oko koje se kasnije razvilo naselje koje je nazvano po njemu. Druga prepostavka koja se tiče porijekla imena ovog grada vezuje se za stari latinski izraz vallis što znači dolina.

Zrenjanin

Bečkerek, kako je bilo ime Zrenjanina čak šest vijekova, bio je predmet raznih tumačenja, ali ne postoji objašnjenje odakle taj naziv vodi porijeklo. Ovaj grad 1935. godine mijenja naziv u Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću, a poslije Drugog svjetskog rata dobija ime Zrenjanin, po revolucionaru Žarku Zrenjaninu.

Čačak

Objašnjenje o porijeklu imena Čačak dolazi nam od Vuka Stefanovića Karadžića koji je, obilazeći oko 1820. godine manastire u Ovčaru i Kablaru, zapisao sljedeće: Govori se da je manastir Vavedenje gradio sveti Sava i njegov otac Simeon. Još se pripovijeda da je nekakav njihov sluga, od svakih kola, koja su vukla kamen kroz polje uz Moravu, ostavljao po jedan kamen na mjestu gdje je sada Čačak, pa od ovog kamenja ondje zidao crkvu. Kad su ga zapitali šta radi, on odgovaraše: “Eto, čačkam nešto” i tako je ostalo ime Čačak. Ta crkva koja je više puta turčena i krštavana, stoji i danas i mnogo je veća i ljepša od manastira ovčarskih.

Prokuplje

Prokuplje je dobilo ime po Svetom Prokopiju, hrišćanskom mučeniku iz doba rimskog cara Dioklecijana. Prema crkvenom predanju, mošti Svetog Prokopija su 1386. godine, pre nego što će Niš pasti pod tursku vlast, prenijete iz niške crkve u Prokuplje, gdje su sahranjene u tamošnju crkvu koja i danas nosi njegovo ime.

Leskovac

Legenda kaže da se ispod brda u blizini današnjeg grada nalazilo jedno jezero, međutim ono se isušilo i na tom mjestu je niklo drvo leska koje rađa lješnike, po kome je Leskovac dobio ime.

Obrenovac

Stanovnici ovog grada, čije je ime bilo Palež, željeli su da iskažu svoju naklonost knezu Milošu Obrenoviću tako što su 1859. godine njemu lično podnijeli zahtjev da mjesto ponese njegovo ime. On je to odobrio, a 20. decembar, datum kad je ozvaničeno novo ime, slavi se kao Dan Obrenovca.

Bečej

Postoji nekoliko teorija po kome je ovo mjesto u Bačkoj dobilo ime. Prema jednoj teoriji, Bečej je dobio ime po porodicama iz francuskog plemena Beš i Gregor (Beche) koje su došle u taj kraj u vrijeme uvođenja hrišćanstva kod Mađara i imale značajnu ulogu u tome. Naziv Beče je navodno posljedica pogrešnog izgovora prezimena Beche. Druga teorija govori da je Bečej dobio ime po plemiću koji se zvao Bečeji Imre, koji je navodno bio potomak plemena Beš i Gregor.

Mladenovac

Prema predanju, u ovaj kraj su se sa Kosova, oko dva vijeka prije Kosovskog boja, doselila braća Mladen, Vlajko i Rajko. Oni su odlučili da ostanu tu, pa je po Mladenu ime dobio grad Mladenovac, a po Vlajku i Rajku gradska naselja Vlaška i Rajkovac.

Vladičin Han

Ovo mjesto je ime dobilo po usamljenom hanu (kući) koji se nalazio na carskom drumu u ataru sela Kalimance. Prema podacima publiciste Tatomira P. Vukanovića, ovu kuću je podigao izvjesni Stefan Grk koji je, bježeći od Turaka sredinom 19. vijeka, ovdje našao utočište i riješio da sagradi han za prihvat karavana. Stefan je kasnije han prodao skopskom vladici Pajsiju po čijoj je tituli han dobio naziv Vladičin han. Ubrzo se u okolini formiralo naselje koje je dobilo to isto ime.

Kuršumlija

Stefan Nemanja je u Toplicama, kako se Kuršumlija zvala u to vrijeme, sagradio dvije zadužbine – manastir Svetog Nikole i manastir Svete Bogorodice. Manastiri su bili prekriveni olovnim pločama koje su blještale na suncu i daleko se vidjele, pa je mjesto prozvano Bele Crkve. Ovaj naziv je zadržan do dolaska Turaka koji su ga prozvali Kuršumli Kilise, što u prijevodu znači olovne crkve. Kasnije se ime transformisalo u Kuršumlje, da bi po oslobođenju od Turaka počeo da se koristi naziv Kuršumlija.

Bajina Bašta

Postoji više legendi o nastanku imena ovog grada, a najčešće se pominje ona da je u vrijeme Turaka na prostoru današnjeg grada živio neki Turčin po imenu Baja koji je imao velike bašte i otuda naziv Bajina Bašta.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti