Istraživanje grobnice ‘Crnog princa’: Novi detalji o čuvenom engleskom vladaru (VIDEO)

Šest vijekova nakon smrti Crnog princa, naučnici i dalje otkrivaju nove detalje.

Nova studija oklopa na grobnici Crnog princa u katedrali u Canterburyu otkrila je izuzetan nivo detalja. Niko nije očekivao da će otkriti takvu sofisticiranost u modelovanju, što ukazuje na neočekivani nivo zanatske vještine u srednjem vijeku.

Šest vijekova nakon smrti Crnog princa, tim naučnika sa Instituta za umjetnost Cortauld uradio je analizu njegovog lika na grobu u katedrali. Sprovedeni testovi otkrili su da je to pravo “remek-djelo engleskog srednjovjekovnog livenja u metalu”.

Viteški borbeni oklop izveden je sa visokim stepenom tačnosti. Taj oklop se skoro potpuno podudara sa stvarnim oklopom kontroverznog princa, koji je prikazan u njegovoj grobnici.

Kratak i krvav život

Edward of Woodstocka, poznat kao Crni princ (15. jun 1330 – 8. jun 1376), bio je najstariji sin engleskog kralja Edwarda III. Da nije umro prije svog oca i sina, Richarda II, Edward bi bio kralj.

Tokom svog kratkog života postao je legendarni vojni komandant. Međutim, moramo uzeti u obzir da je ova percepcija ostrvska, ako pitate Francuze – on je zapamćen kao pljačkaš i dželat.

Izvještaj o otkriću objavljen u The Burlington Magazine kaže da je tokom Stogodišnjeg rata između Engleske i Francuske 1370. godine “Edward nasilnički zaklao 3 000 muškaraca, žena i djece”.

Tokom naučnih rasprava o broju zaklanih, Edward je dobio nadimak Crni princ. U jednom članku objavljenom na History Extra se kaže da je princ “hvaljen kao oličenje srednjovjekovnog viteštva i demonizovan kao pokretač brutalnog klanja”.

Mučan kraj

Uprkos svojoj ratobornoj prirodi, Edward nije pao na bojnom polju. Umro je od dizenterije u Westminsteru 8. juna 1376. Bakterija dysenteriae Shigella se uglavnom dobija preko kontaminirane hrane ili vode. Princ je umro u mukama u krevetu, sa najvjerovatnije, krvavom dijarejom, bolovima u stomaku, grčevima i visokom temperaturom.

Na samrtnoj postelji Edward je detaljno opisao kakvu grobnicu želi. U članku na Historic-UK piše da je Edward bio “veoma konkretan u pogledu onoga što će se dogoditi nakon njegove smrti”.

Na njegovoj grobnici se nalazi skulpturalni prikaz pokojnika u prirodnoj veličini, a ova nova studija po prvi put otkriva koliko su se strogo pridržavali njegovih uputstava. U stvari, slika je toliko tačna da je tim ubijeđen da su originalni dijelovi njegovog oklopa korišćeni za odlivke.

Dr Barker i Crni princ

Profesorica Jessica Barker, viši predavač srednjovjekovne umjetnosti na Institutu za umjetnost Cortauld, predvodila je tim naučnika koji su radili u katedrali u Canterburyu. Istraživači su skenirali spoljašnjost ručno prenosivim rendgenskim fluorescentnim spektrometrom.

Identifikovali su mali otvor i gurnuli endoskop da prouče unutrašnjost. Tada su vidjeli da je figura “izlivena u dijelovima, a da se drži zajedno pomoću složenog sistema štafova i igala”.

Na osnovu toga, dr Barker je opisala figuru kao potpuno “jedinstvenu i inovativnu”. Štaviše, rekla je da demonstrira “tehnološku sofisticiranost srednjovjekovnog perioda”.

“Ovo nije bilo kakav oklop, to je njegov oklop, isti oklop koji visi prazan iznad grobnice, repliciran sa potpunom vjernošću čak i do sitnih detalja”, dodala je.

Nova studija je takođe datirala izgradnju grobnice i sugeriše da je figura stvorena otprilike deceniju nakon Edvardove smrti. Veruje se da je njegov sin Richard naručio dvije sklulpture: jednu za oca u Canterburyu, a drugu za svog djeda, Edwarda III, u Westminsterskoj opatiji.

U zaključku, istraživači su rekli da je figura Crnog princa “broj jedan od svih dragocjenih sačuvanih skulptura u Velikoj Britaniji”.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti