Pogledajte fotografije zadivljujuće očuvanog papirusa ‘Knjige mrtvih’ dugog 16 metra

Egipat je objavio fotografije novootkrivene ‘Knjige mrtvih’, papirusa starog više od 2.000 godina

Egipatski zvaničnici objavili su fotografije drevnog svitka, papirusa ‘Knjige mrtvih’ dugog 16 metara nedavno otkrivenog u Saqqari. Na 10 slika prikazane su drevne ilustracije bogova i scene iz zagrobnog života, kao i tekstovi a dokument je star više od 2.000 godina.

Arheolozi su otkrili papirus ‘Knjige mrtvih’ unutar kovčega u grobnici u blizini Djoserove (stepenaste) piramide a otkriće je objavljeno 14. januara na Dan egipatskih arheologa, ali ovo je prvi put da su slike svitka puštene u javnost.

Za drevne Egipćane nije bilo neuobičajeno da zakopavaju ‘Knjigu mrtvih’ sa pokojnikom, ali to tada nisu tako zvali. Umjesto toga, moderni arheolozi skovali su izraz “Knjiga mrtvih” koji se odnosio na zbirku tekstova za koje su stari Egipćani smatrali da će pomoći mrtvima u njihovom putu kroz zagrobni život.

1. Papirus za mrtve

©Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta

Svitak dugačak 16 metara pronađen je u Saqqari u maju 2022. Sadrži poglavlja iz ‘Knjige mrtvih’. Nedavno je restauriran i preveden na arapski, a sada je izložen u Egipatskom muzeju u Kairu. Tekst je napisan hijeratskim pismom koje je izvedeno od hijeroglifa.

2. Sve je bilo zamotano

©Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta

Papirus je pronađen zamotan u kovčegu koji je pripadao čovjeku po imenu Ahmose (ne treba ga miješati s faraonom koji je živio u ranija vremena). Ime tog čovjeka spominje se u papirusu oko 260 puta, rekli su istraživači. Živio je oko 300. godine p.n.e. blizu početka dinastije Ptolomeja, dinastije faraona koja potiče od jednog od generala Aleksandra Velikog.

3. Pažljivo odmotavanje

©Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta

Tim istraživača obavio je opsežne radove na konzervaciji kako bi mogli odmotati papirus. Ahmosova grobnica se nalazi južno od stepenaste piramide, izgrađena za Djosera, faraona iz treće dinastije koji je vladao oko 2630. godine p.n.e. do 2611. p.n.e. Iako je ova piramida izgrađena mnogo prije vremena Ahmosa, nije bilo neobično što je baš tu pronađena Ahmosova grobnica jer su ljudi u starom Egiptu ponekad voljeli da budu sahranjeni u blizini piramida davno mrtvih faraona.

4. Analiza svitka

©Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta

Ovdje se vidi razmotani papirus. Pisan je crnim i crvenim mastilom, a kvalitet pisanja ukazuje da ga je pisao neko sa iskustvom u ovakvim tekstovima, kažu istraživači. Uprkos veličini svitka, iz Egipta su pronađeni i duži tekstovi iz ‘Knjige mrtvih’. Na primjer, papirus koji se danas nalazi u Britanskom muzeju, prvobitno je bio dugačak 37 metara.

5. Izložena knjiga mrtvih

©Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta

Ova fotografija prikazuje razmotani papirus izložen u Egipatskom muzeju u Kairu.

6. Drevne ilustracije

©Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta

Tekst ove ‘Knjige mrtvih’ takođe sadrži i ilustracije. Čini se da ova slika prikazuje Ozirisa, staroegipatskog boga podzemlja. U egipatskoj mitologiji, Ozirisov život je ritualno obnovljen nakon njegove smrti – nešto za šta su se stari Egipćani nadali da će im se dogoditi u zagrobnom životu.

7. Božanstvo Oziris

©Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta

Ova slika prikazuje više detalja o Ozirisu. Prikazan je kako sjedi na tronu dok nosi krunu “Atef”, vrstu krune koja često krasi Ozirisovu glavu. Čini se da su pred njim bili darovi, kao i stvorenje koje bi moglo biti Amit, božanstvo koje je progutalo svakoga ko nije bio dostojan da bude ritualno obnovljen u zagrobnom životu.

8. Muž i žena

©Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta

Čini se da ova slika prikazuje scenu para koji se kljanja egipatskim božanstvima. Ovaj par mogu biti Ahmose i njegova žena (čije ime nije poznato). O Ahmoseu se ne zna mnogo osim da je bio dovoljno bogat da se za njega napravi detaljna kopija ‘Knjige mrtvih’.

9. Vođenje krave

©Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta

Nekoliko scena ilustrovano je u ovom dijelu ‘Knjige mrtvih’. Krajnje lijevo, čini se da se negdje vodi krava – možda da je daju kao žrtvu. Brojne slike prikazuju čamce, koji bi se mogli koristiti za kretanje podzemnim svijetom.

10. Vaganje prema peru

©Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta

Ovaj krupni plan prikazuje stvorenje, moguće Ammita, koje sjedi ispred Ozirisa. U drevnoj egipatskoj mitologiji, srce pokojnika se vaga u odnosu na pero Maata, boga povezanog s istinom, pravdom i poretkom. Ako su nečija loša djela u životu bila velika, njegovo/njeno srce bi bilo teže od pera, a Ammit bi proždirao pokojnika.

Izvor: livescience.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti