Životinje koje su promijenile tok istorije

Različiti pripadnici životinjskog carstva od davnina igraju bitnu ulogu u istoriji čovječanstva.

U nastavku saznajte nešto više o ovim krznenim i pernatim stvorenjima, čiji popis dostignuća varira od odlaska na mjesto gdje ljudska noga nije kročila, do učestvovanja u potjeri koja je za cilj imala likvidaciju jednog od najopasnijih terorista svih vremena.

1. Legendarna Lajka, prvi pas-astronaut

Lajka je bila pas lutalica, star otprilike tri godine i težak oko šest kilograma, koji je uzet nasumično sa moskovskih ulica. Potom je zajedno sa još dva psa trenirana za putovanje svemirskom letjelicom i na kraju je odlučeno da to bude ona. Dana 3. novembra 1957. našla se na Sputnjiku 2 i tako postala prvo živo biće u svemiru. Ta istorijska misija odigrala se samo mjesec dana nakon lansiranja Sputnjika 1, prvog vještačkog satelita izbačenog u orbitu, čime je označen ulazak u svemirsko doba. Nažalost, od početka se znalo da ne postoji mogućnost da se pas vrati živ, jer Sputnjik 2 nije bio napravljen tako da može da se vrati na Zemlju. Lajka je umrla nekoliko sati nakon lansiranja od posljedica stresa i toplotnog udara, a to putovanje ju je učinilo jednim od najpoznatijih pasa svih vremena. Štampani mediji tog vremena rijetko su pominjali njenu sudbinu – to se dogodilo tek kasnije. U avgustu 1960. godine, psi Strelka i Belka su poslati u kosmos na sovjetskom vasionskom brodu Sputnjik 5 i preživjeli, a manje od godinu dana kasnije, sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin je postao prvi čovjek koji je otputovao u svemir. Osam godina kasnije, krajem jula 1969. godine, Amerikanci su u sklopu misije Apolo 11 po prvi put poslali čovjeka na Mjesec.

2. Šer Ami, golub pismonoša u Prvom svetskom ratu

Tokom Prvog svjetskog rata, golub pismonoša po imenu Šer Ami (dragi prijatelj) postao je heroj jer je uprkos tome što je ostao bez noge kada je pogođen od strane neprijatelja, uspio da isporuči poruku koja je spasila živote 194 vojnika 77. pješačke divizije. Šer Ami je zbog tog čina odlikovan prigodnom medaljom, a nakon što je umro u junu 1919. godine, prepariran je i izložen u muzeju Smitsonijan.

3. Kairo, pas koji je učestvovao u akciji hvatanja, to jest likvidacije Osame bin Ladena

Dana 2. maja 2011. godine, vođa Al Kaide Osama bin Laden ubijen je u oružanom sukobu u Pakistanu, poslije višegodišnje potrage. To se dogodilo u Abotabadu, gradu na sjeveroistoku zemlje, a  u toj akciji učestvovao je i belgijski ovčar po imenu Kairo, čija je lokacija danas, kao i većina podataka, obavijena velom tajne. Ono što se zna jeste to da je njegova uloga u ono vrijeme bila  patroliranje skrovištem i napad na neprijateljske vojnike kada ih ugleda.

4. Pacovi i buhe su uništili veliki dio Evrope tokom srednjeg vijeka

Sredinom 14. vijeka, pandemija koja je odnijela živote 75-200 miliona ljudi, nazvana je Crna smrt. U to vrijeme, njen uzrok nije bio poznat javnosti. Sa jedne strane, mnogi ljudi su vjerovali da je to Božija kazna, a drugi krivili Jevreje, što je rezultovalo progonom istih. Naučnici su kasnije dokazali da je glavni krivac za to bila kuga (ima i onih koji misle da se radilo o virusu sličnom eboli), zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Yersinia pestis. Bakteriju prenosi buha, sa glodara na čovjeka. Jedna od posljedica Crne smrti bio je manjak radne snage u mnogim područjima zbog zabilježenog pada broja stanovnika.

5. Majmun koji je ubio kralja

Početkom oktobra 1920. godine, kralj Aleksandar Grčki je povrijeđen dok je šetao po svom imanju. Tada je njegovog psa Frica napao majmun (berberski makaki), koji je pripadao nadzorniku vinograda. Kralj je pokušao da ih razdvoji, ali ga je na kraju ujeo drugi majmun, usljed čega je kasnije dobio infekciju i umro. Na kraju su dotrčale sluge, otjerale majmune (koji su kasnije ubijeni), očistile i previle kraljeve rane, međutim, nisu ih spalile. Aleksandar je smatrao da incident nije ozbiljan i da ne treba da bude objavljen. Taj događaj se naziva majmunski ugriz koji je promijenio grčku istoriju. Naime, tada se Aleksandrov otac Konstantin I vratio na prijesto i poveo narod u grčko-turski rat, koji je rezultovao porazom Grčke. O događajima koji su usljedili nakon Aleksandrove smrti, britanski političar i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Winston Churchill je kasnije izjavio da je od ujeda majmuna umrlo 250.000 ljudi.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti