15 zanimljivih činjenica o Crnoj Gori

Uprkos činjenici da je površinski mala zemlja, Crna Gora se može pohvaliti svojom raznolikošću.

Njena burna istorija ostavila je za sobom brojne kulturne i istorijske spomenike, koji su pored predivnog mora, planina, jezera i kanjona kojih ima na pretek, sve što je čovjeku potrebno za kvalitetan odmor.

1. Crna Gora je prva zemlja koja se proglasila za ekološku državu kada je 20. septembra 1991. na Žabljaku donesena Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori.

2. Crkvice su poznate kao mjesto sa rekordnom količinom padavina u Evropi.

3. Najznačajnija prirodna vrijednost nacionalnog parka Biogradska gora je istoimena prašuma, koja zauzima površinu od 1.600 hektara i jedna je od posljednje tri u Evropi.

4. Bojana je jedina rijeka na svijetu koja teče i uzvodno.

5. Stevan Vukotić iz Brašetića bio je prvi Južni Sloven koji je oplovio svijet.

6. Tri velike hrišćanske relikvije nalaze se na Cetinju. To su: ruka svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog Krsta Gospodnjeg i ikona Presvete Bogorodice Filermose.

7. U štampariji Đurđa Crnojevića štampan je Oktoih ili Osmoglasnik, prva ćirilična knjiga Južnih Slovena.

8. Matija Zmajević, Bokelj iz Perasta, bio je admiral ruske ratne mornarice.

9. Kanjon rijeke Tare dugačak je 60 kilometara i drugi je po veličini u svijetu poslije kanjona rijeke Kolorado, a prvi u Evropi. Još jedna jedinstvena atrakcija Crne Gore je kanjon Nevidio, udaljen oko 55 kilometara od Nikšića.

10. Visitorsko jezero, koje se nalazi na planini Visitor, poznato je po jedinstvenom plovećem ostrvu. Prema legendi, u prošlosti su ga podigli stočari, kako bi tokom noći sačuvali svoja stada od divljih zvijeri.

11. Skadarsko jezero je najveće jezero ne samo u Crnoj Gori, već i na cijelom Balkanskom poluostrvu. Puno je ostrva i poluostrva, na kojima se nalaze brojni manastiri i utvrđenja, poput Grmožura, koji je korišten kao zatvor. Iz Grmožura je uspoo da pobjegne samo jedan zatvorenik, a u narodu je poznat kao crnogorski Alkatraz.

12. U crkvi Svetog Petra u Bijelom Polju nastalo je Miroslavljevo jevanđelje, najznačajniji ćirilični spomenik srpsko-slovenske pismenosti. Inače, crkvu je oko 1190. godine sagradio brat Stefana Nemanje – Miroslav Zavidović, poznat kao veliki knez Miroslav.

13. Risan, mali grad u Bokokotorskom zalivu, bio je prijestonica ilirske države za vrijeme kraljice Teute.

14. Kotorski zaliv (Boka Kotorska) predstavlja jedan od najdubljih i najdužih zaliva na Jadranskom moru pa se često naziva najjužnijim fjordom Evrope.

15. Na samom ulasku u Bar nalazi se drvo masline staro između 2.000 i 2.500 godina i smatra se najstarijim na svijetu.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti