RICHARD MILANOVICH: Indijanski poglavica srpskog porijekla

Richard Milanovich bio je poglavica Cahuilla Indijanaca iz rezervata Agua Caliente u Kaliforniji. Na čelu ovog plemena bio je skoro trideset godina i zaslužan je za izgradnju kazina na indijanskoj zemlji zbog čega su Chauilla postali najprosperitetnija grupa Indijanaca u SAD.

Richard Milanovich rođen je 4. decembra 1942. godine u Kaliforniji od oca Stevana Milanovića, Srbina iz okoline Zagreba i majke Lavren Migel, indijanske princeze iz plemena Šošoni. Kako su mu se roditelji razveli neposredno nakon Drugog svjetskog rata, Richard je ostao da živi sa majkom na teritoriji rezervata Agua Caliente. Poglavica Milanovich djetinjstvo je proveo u straćari u Palm Springsu gdje je zbog velikog siromaštva bio prinuđen da dobija od države pomoć u hrani, a želja za dobrim obrazovanjem bila je nedostižna. Nakon završene srednje škole, Richard 1960. godine pristupa američkoj vojsci u čijoj službi je proveo tri godine, a po povratku iz vojske bavio se raznim poslovima među kojima je i prodaja usisivača i enciklopedija od vrata do vrata.

Njegova borba za prava američkih starosjedilaca počinje 1978. godine kad je izabran za člana Plemenskog savjeta, a na mjesto poglavice, odnosno predsjednika Plemenskog savjeta došao je 1984. zahvaljujući svom planu o agrarnoj reformi. Tada su Cahuilla Indijanci povratili zemlju koja im je pripadala i počeli sa izgradnjom hotela i kockarnica koji će im kasnije donijeti velike prihode. Milanovich je iskoristio američki zakon po kojem su indijanski rezervati bili izuzeti od plaćanja poreza i na taj način počeo da obrće veliki novac zahvaljujući čemu je pleme izašlo iz bijede. Iako uspješan poglavica, Richard Milanovich nije zaboravio na svoj dugogodišnji san, pa je tako 1996. dobio diplomu Univerziteta Redlands.

Richard Milanovich dobitnik je brojnih nagrada za svoj poslovni uspjeh, kao i za humanitarni rad gdje je bio aktivan. Podržavao je borbu protiv raka dojke učešćem u projektu Hike 4 Hope, zalagao se za obrazovanje Indijanaca i davao stipendije. Zahvaljujući njemu, mnoga plemena počela su da otvaraju kockarnice od kojih žive brojne porodice. Poglavica Milanovich, otac šestoro djece preminuo je 12. marta 2012. godine i ostao je upamćen kao jedan od najznačajnijih lidera američkih starosjedilaca.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti