Drevni tunel koji ide ispod dna okeana: Tragovi rudarske opreme stari stotinama hiljada godina

Kada je riječ o naslijeđu najstarijih civilizacija koje su postojale prije desetina, pa čak i stotina hiljada godina, teško je ne obratiti pažnju na pejzaže koji su se oblikovali mnogo prije zvaničnog nastanka čovječanstva.

Danas ćemo govoriti o nevjerovatnom i neobičnom mjestu. Nalazi se u američkoj saveznoj državi Utah, a zove se “Sion” Nacionalni park. Čak su ga i naučnici, šaljivo, nazvali “drevnim metroom”.

Sve je u vezi sa podzemnim kanjonom koji se proteže na više od 24 kilometra. Dubina ovog kanjona doseže nevjerovatnih 800 metara. Naučnici vjeruju da su to tragovi vodene erozije.

Geolozi sa Katedre za geologiju Univerziteta u Utahu sproveli su nezavisno istraživanje “drevnog metroa”. Za proučavanje ovog prirodnog oblika koristili su modernu opremu i geološke i topografske aparate. Zahvaljujući brojnim specifičnim istraživanjima, otkrili su mnogo zanimljivih činjenica.

Krenućemo od najvažnijeg – nisu pronađeni nikakvi tragovi vodene erozije. Nikada ovdje nije tekao jak potok, a one oznake koje su greškom smatrane tragovima interakcije vode sa zemljom, zapravo su tragovi mehaničke obrade.

Brazde od vodene erozije bi trebale imati horizontalnu orijentaciju i ostaviti posebne markere, prema kojima se utvrđuje njihovo postojanje. U ovom slučaju, brazde su vertikalne i potpuno identične jedna drugoj tokom mnogih kilometara, osim u područjima gdje su se dogodila obrušavanja, klizišta i gdje je cjelokupna slika narušena.

Pomoću topografskih aparata otkriveno je da se ovaj “kanjon”, kako ga sami istraživači nazivaju, proteže duboko u kopno i zalazi ispod okeana. Drugim riječima, njegova dužina od 24 kilometra samo je ‘vrh ledenog brijega’ – trenutno se zna za 2,3 kilometra podvodnog dijela.

Za dalje istraživanje su potrebni podvodni topografi, ali radi se o veoma skupoj oprema, pa je istraživanje tunela ispod okeanskog dna, nažalost, zamrznuto.

Profesor sa Univerziteta u Utahu izjavio je, da tunel u nacionalnom parku Sion ne može biti geološka formacija. Vjerovatnije je da su to tragovi najstarije rudarske tehnike. Brazde na zidovima tunela ukazuju na to, da to nije bio ručni rad, već mehanički rad velikim aparatom.

Teško je odrediti kada su ovi tuneli napravljeni, starost može varirati od 80 hiljada do 500 hiljada godina, ali ne kasnije. Drugim riječima, to se dogodilo u vrijeme kada čak ni istoričari nisu bilježili tragove tehnoloških civilizacija.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti