Posuli su krug sode bikarbone oko paradajza! Dva dana kasnije ne mogu da vjeruju svojim očima …

Dakle, kako je sve toplije, mi se više posvećujemo sađenju cvijeća ili postavljanju temelja za bogate žetve voća i povrća iz vrta

para

Kod nekih sorti, posebno kod paradajza, to ne funkcioniše uvijek kako treba. Tu je, naravno, dobrodošla pomoć sa interneta. Sastavili smo nekoliko jednostavnih koraka za vas, tako da se možete nadati bogatoj berbi paradajza!

Sadite paradajz horizontalno na zemlji!

Paradajz raste vertikalno, ali stvarno dobar trik je da raste horizontalno. Zašto? Pa to pomaže biljci da razvije mnogo jači i širi sistem korijena. Važno je da listovi koji su na vrhu biljke ostanu iznad tla. Biljka će rasti vertikalno, ali će razviti jače korijene.

Pospite sodu bikarbonu po zemlji

Soda bikarbona je neka vrsta tajnog oružja koja osigurava da paradajz raste dobro! Kada je biljka porasla oko 2,5 cm, 4 kašičice treba posuti oko biljke, ali vodite računa da ne dohvati biljku. Proces možete ponoviti neko vrijeme prije same berbe. Soda bikarbona će osigurati da se smanji kiselost zemljišta i da paradajz bude ukusniji.

Kako se riješiti ptica koje jedu paradajz?

Ne znamo samo mi ljudi da je paradajz stvarno ukusan. Čak i ptice u našim baštama to znaju odlično. Da biste ih spriječili da jedu paradajz ostavite posudu sa vodom pored same biljke. Tako će ptice moći da ugase žeđ, bez potrebe da pribjegavaju zrelim plodovima i tako će ostati više za vas.

Posadite prezreo paradajz ponovo

Još jedna sjajna ideja je da posadite prezreo paradajz. Da, stvarno! Prije nego što odložite stari paradajz u otpad, trebalo bi da ga koristite za nešto praktičnije. Isjecite paradajz na kriške i stavite ga u zemlju u saksiju. Nakon toga dodajte zemlju na vrh. Trebaće mu sporadično 1-2 sedmice da ponovo poraste, a nakon toga ga možete presaditi.

Ove sezone velika i ukusna berba paradajza nema više prepreka.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti