Pet namirnica koje trebate jesti ljeti

Nakon kišnog jula konačno je stiglo pravo ljeto pa je vrijeme da uživamo u njemu i u pogledu hrane. Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac, pa je najbolje iskoristiti još ove vruće dane na lagane obroke od lokalnih namirica, koje će nas zasititi, a od kojih nećemo brojati kile viška.

namirnice2

Borovnice

Na tržnicama, a i u centrima plave se bobice koje mnogi vole. Spadaju u kategoriju super hrane jer su pune antioksidansa i stoga pomažu u borbi s upalama. Ako ih ne volite same, ubacite ih u kolač.

Paradajz

Još jedna superhrana u kojoj uživamo svakog ljeta, od cherry paradajza koji idealno paše kao mali zalogaj uz svaki obrok, preko slasnog volovskog srca, do šljivara koji najbolje paše za domaći paradajz sos. Bogate su antioksidansima, a čuvaju zdravlje kože i kose.

Tikvice

Možemo ih pripremiti na bezbroj načina, od pohanih, preko popečaka od tikvice do punjenih tikvica zapečenih u rolu. Nemaju puno kalorija, a imaju puno C vitamina.

Krastavci

Idealna namirnica za ljetno osvježenje, a nama najviše paše uz vrhnje i kopar. Sadrži silicij, kalij, magnezij, vitamin C, zahvaljujuči čemu je dobar za kožu, a posebno se preporučuje osobama s visokim krvnim pritiskom.

Mladi grah

Sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, lecitin, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Odličan je izvor bjelančevina, folne kiseline, vitamina B6, K, B2 i B3. Ako vam se ne jede varivo, iskoristite ga za gravče na tavče, sa svježim, domaćim paradajzom, paprikom i mrkvom.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti