Postoji pet faza ljubavi, mnogi stignu samo do treće …

Ako kojim slučajem otkrijete da obično zapnete prije posljednje, nema straha, jer većina parova zapne na trećoj…

happyr

Prema psihologu Jed Diamondu, postoji ukupno pet nivoa “ljubavi” kroz koje parovi prolaze. A ako kojim slučajem otkrijete da obično zapnete prije posljednje, nema straha, jer većina parova zapne na trećoj.

Njegovi nivoi temelje se na 30 godina iskustva u proučavanju veza, a oni su slijedeći:

Zaljubljivanje

Poznato ili kao faza medenog mjeseca. U toj fazi sve svoje snove projektujemo na partnera. Slijepi smo za njegove mane i oni su slika i prilika naših ideala. To se događa jer naši hormoni rade “prekovremeno”, a mi im u potpunosti vjerujemo. Upravo zbog toga ta faza ne traje vječno.

Proglašavanje veze službenom

To je trenutak u kojem postajemo par. Neki se parovi u tom periodu useljavaju u zajednički stan ili čak počnu da planiraju budućnost. Osjećamo se poput jedne cjeline, zaštićeno, željeno i uvjereno da je naš partner prava osoba za nas, te da je naša veza “suđena”.

Razočaranje

I, evo nas. Faza kada sve prestane biti savršeno. Prema Diamondu, ona je više povezana s povratkom naše sumnje, nego nekom specifičnom greškom našeg partnera. To je trenutak u kojem se pitamo hoćemo li mi i oni trajati zauvijek. Razmišljamo o raskidu, jer nam odjednom puno toga smeta. U ovoj fazi, kada nestanu one iluzije koju smo stvorili u fazi jedan, mnogi parovi okončavaju vezu.

Stvaranje “prave” i “trajne” ljubavi

Nema tačnog odgovora koji može reći kako preživjeti treću fazu, no ako je preživimo, četvrta je toga vrijedna.Zatvorite oči i gurajte dalje. Poenta je u razumijevanju da naš partner nije savršena osoba, nego ona od krvi i mesa, što znači da ga moramo prihvatiti sa svim manama i vrlinama. To je ljubav.

Trenutak kad vaša veza počne da mijenja svijet

Nakon što smo prebrodili teže razdoblje i spoznali da li je ta osoba ona s kojom ćemo nastaviti život, zajedničke dobre strane i slabosti naučimo da pretvorimo u nešto što nas povezuje. Više niste zajedno samo da ne budete sami, nego zato što imate zajednički cilj, bez obzira na to radi li se o poslu ili porodici. Odlučili ste da budete ravnopravni i ostvarite vaš zajednički san.

Izvor: zadovoljna.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti