Pljačke koje se pamte (1989): Maznuli milion dolara iz blindiranog vozila i nestali u trenutku

Svakodnevno se silne količine novca prevoze u blindiranim vozilima. Iako ona djeluju neosvojivo svi znamo da to nije tako. Jedna od pljački koja je to dokazala je i ona koja se desila u gradu Eden Prairieju u Minnesoti 18. aprila 1989. godine.

Blokiranje blindiranog vozila

Kapetan Bill Wyfells koji je tada bio mladi policijski oficir, živo se još sjeća tog dana, kada je oko 13 sati primio poziv da je opljačkano blindirano vozilo u vlasništvu First State Bank, danas Bremer Bank. Svjedoci kažu da se sve odigralo u trenutku. Ispred parkiranog blindiranog vozila u koje se utovarivao novac zaustavio se kombi dok se istovremeno s njegove stražnje strane parkirao automobil, što je onemogućilo bilo kakvo kretanje vozila s vrijednim teretom.

Smireni pljačkaši

Nakon blokiranja vozila dvojica su muškaraca sa automatskim puškama savladala zaštitara koji je bio u stražnjem dijelu vozila gdje je utovarivao novac. Nakon što je novac ukraden treći je maskirani muškarac postavio na haubu opljačkanog vozila bombu. Sve se to izdogađalo u svega nekoliko minuta. U pljački su prema svjedocima sudjelovala četiri muškarca koji su uspjeli maznuti milion dolara. Zanimljivo je da su zaštitari kasnije potvrdili da su pljačkaši bili izuzetno smireni i izverzirani u onome što rade. Sve je išlo kao po loju. Odavali su utisak specijalaca, a to je potvrdio i agent FBI koji je potom izašao na teren, i rekao je da je sve profesionalno odrađeno. Pokazalo se da je bomba koja je bila postavljena na haubu lažna i da je samo trebala zaokupiti policiju, a u čemu su pljačkaši i uspjeli.

Pljačkaši nisu pronađeni

Dva pljačkaška vozila su kasnije pronađena, no pljačkaši i novac nisu. Samo godinu dana kasnije počinjena je vrlo slična pljačka u obližnjem Burnsvilleu, i nije nemoguće da su iza nje stajali isti pljačkaši. Pljačka se uspoređuje i s jednom krađom počinjenom u Baltimoreu u američkoj saveznoj državi Maryland. Potraga za pljačkašima još traje, no kako se čini oni nikada neće biti pronađeni. Pljačkaši su vjerujemo do sada već i “zaboravili” na svoje pljačke te su se u međuvremenu vjerovatno i penzionisali, osim ako im je ponestalo novca.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti