DA LI ONI KONTROLIŠU SVIJET: Ko su ILUMINATI, a ko MASONI?

Pojedine organizacije, stvarne ili izmišljene, optužuju se da žele da uspostave svoju apsolutnu vlast i misteriozni novi svjetski poredak

Teorije zavjere postoje otkako je svijeta i vijeka, ali zahvaljujući internetu, čini se da su danas, pogotovo u ovim kriznim danima, sve prisutnije i raširenije.

Mnogim ljudima je, izgleda, lakše da kada vide političare koji vode planetu, kažu sebi da se oni, iz ovog ili onog razloga, u stvari ništa i ne pitaju, već da su samo marionete iza kojih stoji neko mnogo moćniji, neki zlobni vladari iz sjenke. Neki tvrde da su to masoni, drugi upiru prstom u iluminate, treći u templare ili naciste, najmaštovitiji se kunu da iza svega stoje reptilijanci … A ciljevi svih njih su, čini se, nakon kratke analize prilično isti – uspostavljanje potpune vlasti nad ljudima i misterioznog novog svjetskog poretka.

– Činjenica je da smo okruženi zavjerama svakog dana, širom svijeta i u svakom dijelu našeg života. Svakog puta kad nekoliko lopova ukrade nešto, to je zavjera. Neke poznate i ozloglašene organizacije poput mafije, Kju kluks klana i CIA su zavjereničke po svojoj definiciji. Međutim, činjenica da hiljade zavjera postoji i da su dobro dokumentovane, naravno, ne znači da su sve teorije zavjere istinite. Neke su apsurdne, neke smiješne, pa čak fizički nemoguće – piše Michael Newton u knjizi “Enciklopedija zavjera i teorija zavjere”.

Predstavljamo tajna društva koja se najčešće pominju.

MASONI NAJOZLOGLAŠENIJI

Rituali, ciljevi i rad organizacije koja postoji vijekovima toliko su misteriozni da su inspirisali bezbroj teorija zavjera.

Kada se spomenu tajna društva, nema osobe koja odmah ne pomisli na masone. Misteriozni slobodni zidari glavna su tema i onih koji u teorije zavjera vjeruju i onih koji ih s prezirom odbacuju. I to s razlogom – masoni ne kriju svoje postojanje.

Osnivanje bratstva

Masoni su međunarodno bratstvo koje je zvanično osnovano u Engleskoj 1717. I sami masoni, ali i njihovi kritičari tvrde da je ta organizacija starija. Jedni im korijene pronalaze u 14. vijeku, drugi ih povezuju sa vitezovima templarima, dok treći odlaze mnogo dalje u prošlost. Teško je pratiti istoriju masona, uglavnom zato što su svi koji su ih pisali bili pristrasni. Jedni su ih kritikovali, a drugi branili. Graditeljski esnaf, na čijim osnovama je društvo nastalo, postojao je u srednjem vijeku. Međutim, masoni prihvataju ideju da je Hiram, arhitekta Solomonovog hrama, bio mason koji je ubijen zato što nije želio da oda tajne bratstva – piše Dayna Luciano u knjizi “Teorije zavjere u američkoj istoriji”.

Dok promasonski publicisti podsjećaju na progon koji je ova organizacija trpila, oni antimasonski opredjeljeni tvrde da oni stoje iza mnogih progona drugih grupa i organizacija, kao i iza Američke, Francuske i Oktobarske revolucije, ali i svih velikih ratova.

Napad iz Vatikana

Najranija teorija o zavjeri masona stigla je iz Rimokatoličke crkve, koja je tvrdila da taj red želi podrivanje crkve i hrišćanskih učenja. I od tada priča o uticaju masona ne jenjava.

ILUMINATI

Žele da ukinu nacije i religije

Jedni tvrde da ova grupa kontroliše sve svjetske događaje, dok drugi smatraju kako im je cilj da cijeli svijet stave pod svoju kontrolu.

Jedno od najčešće pominjanih, a istovremeno najmisterioznijih tajnih društava jesu iluminati. Ovaj naziv, koji na latinskom znači prosvjetljeni ili prosvećeni, koristi se za nekoliko stvarnih i izmišljenih grupa.

Zvanično, prva od njih bili su Bavarski iluminati iz vremena prosvetiteljstva. Dr Adam Weisshaupt, bivši jezuita i profesor crkvenog prava, 1. maja 1776. osnovao je red iluminata u okviru masonske lože Njemačke.

Rad i zabrana

Iluminati su bili tajno društvo u okviru tajnog društva – napisao je publicista Robert Anton Wilson, najpoznatiji istraživač tog tajnog društva.

– Bavarska vlada zabranila je njihov rad 1785, navodno zbog zavjere da se zbace s vlasti svi kraljevi Evrope i papa. Svi se slažu kada je o tome riječ, sve ostalo o njima je veoma kontroverzno.

Za iluminate se govorilo da su bili oni koji su vukli konce krajem 18. vijeka i da su pokrenuli Američku i Francusku revoluciju, da rade na preuzimanju kontrole u svijetu, da su idejni tvorci komunizma, obožavaoci đavola … Neki su ih povezivali s vitezovima templarima, s grčkim i gnostičkim sektama, starim Egipćanima, ali i s Atlantidom. Sigurno može da se kaže jedna stvar – Weisshauptova ideja da budu tajno društvo je uspjela jer ne postoje dva istraživača koja se potpuno slažu kad je riječ o organizaciji ili cilju tog reda – napisao je Wilson.

Novi svjetski poredak

Prema tvrdnjama teoretičara, cilj novog svjetskog poretka jeste uspostavljanje globalne države koju kontrolišu iluminati i u kojoj nema država, nacija i religije. U tom planu nejasno je – zašto bi iluminati željeli da kontrolišu svijet ukoliko ga, kako tvrde teoretičari, već uveliko vijekovima kontrolišu.

NAJČUDNIJA TVRDNJA

Reptili s druge planete

Bivši golman i sportski komentator David Icke promovisao je jednu od najnevjerovatnijih teorija o iluminatima. U svojoj knjizi „Najveća tajna”, objavljenoj 1998, izašao je s tvrdnjom da su iluminati zapravo pripadnici rase reptila, koja je na Zemlju stigla s neke daleke planete. Naravno, kako je objasnio Icke, oni mogu da mijenjaju oblik i uglavnom se ne kriju od nas, već su to najpoznatiji političari, sportisti, pjevači, glumci … Među iluminate reptile uvrstio je kraljicu Elizabethu, Henry Kissingera, Georgea Busha, Billa i Hillary Clinton …

Izvor: kutaknet.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti