Stručnjaci su zbunjeni ovim misterioznim drevnim oznakama “V” pronađenim u Jerusalemu

Arheolozi su bili zbunjeni misterioznim kamenim gravurama koje su otkrivene u iskopinama ispod Jerusalema.

Izraelski bageri koji su radili u najstarijem dijelu grada otkrili su mrežu komora sa uklesanim gravurama u kamenu: u jednoj od prostorija, krečnjački pod je imao tri “V” oznake koje su urezane jedne pored drugih i bile su približno 5 centimetara duboke i 50 centimetara dugačke.

Nije otkriveno ništa što bi moglo rasvijetliti ko ih je stvorio ili čemu su služile. “Oznake su vrlo čudne i vrlo intrigantne. Nikada nisam vidio ništa slično njima”, izjavio je jedan od vođa iskopavanja, Eli Shukron.

Oznake uklesane u kamenu stijenu prije više od 2,800 godina, nađene su u arheološkim iskopavanjima u Davidovom gradu u blizini Starog grada Jerusalema © Image Credit: Danny Herman

Na osnovu prisustva određenih keramičkih krhotina utvrđeno je da je prostorija posljednji put korištena oko 800. godine prije nove ere kada su judejski vladari vladali regijom; međutim, nije poznato da li su oznake napravljene tada ili čak i mnogo ranije. Neke anonimne ruke usjekle su ove oblike možda još prije 3,000 godina.

Svrha kompleksa je dio zagonetke. Prave linije njegovih zidova i ravni podovi dokaz su pažljivog naprednog inžinjeringa, a nalazio se blizu najvažnijeg mjesta u gradu, izvora, što sugeriše da je možda imao važnu funkciju.

Drevni grad Jerusalem. Uređena ilustracija iz Kongresne biblioteke starog Jerusalema © Image Credit: Stuart Rankin

Međutim, okruženje nije bez zanimljivih tragova. U drugoj prostoriji je stajao kamen sa oznakama koje podsjećaju na neku pagansku religiju, jedini te vrste pronađen u gradu.

Tajanstveni stojeći kamen iz Davidovog grada. © Image Credit: Danny Herman

Jedan britanski istraživač iz prošlog vijeka je nacrtao mapu koja prikazuje simbol “V” u podzemnom prolazu koji nikada kasnije nije bolje istražen.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti