Odgovori na pitanje “Zašto Dr Zumra Begić?”: Inicijative, aktivnosti, edukacije, argumenti

Uporna i neumorna …

Za mnoge žene je sasvim uobičajeno da ih ograničavaju očekivanja ili percepcije drugih, a to da ih se stavlja ‘na stranu’ samo po osnovu pola – svakoj se desi bar jednom u životu.

Srećom, postoje i one koje su sposobne boriti se i donijeti boljitak kroz političku promjenu kako za svoje glasače tako i za potpune strance.

Predstavljamo malu dvogodišnju retrospektivu aktivnosti Dr. Zumre Begić, kandidatkinje Stranke demokratske akcije za Skupštinu Tuzlanskog kantona na rednom broju 11.

April 2021

Inicijativa zastupnice Zumre Begić: Izmjene u propisivanju inhalera pacijentima s respiratornim oboljenjima u TK

U Tuzlanskom kantonu usvojene su izmjene u vezi sa doktrinom propisivanja inhalera pacijentima sa respiratornim oboljenjima, a nakon što je u Skupštini TK tu inicijativu podnijela zastupnica Zumra Begić.

Prema ranijoj doktrini, pacijenti kojima su propisivani inhaleri morali su imati nalaz spirometrije, a to je u stanju pandemije na UKC Tuzla bilo otežano te su pacijenti sa opstruktivnom bolesti pluća bili suočeni s nemogućnosću propisivanja osnovnih lijekova sa esencijalne liste.

Zastupnica Begić je kao dodatni argument navela i činjenicu da veliki broj pacijenata koji su preboljeli COVID 19 postaju pacijenti sa hroničnim opstruktivnim oboljenjima.

U Tuzlanskom kantonu je, prema posljednjem izvještaju, na bolničkom liječenju oko 220 pacijenata, a prvi put od početka pandemije ovaj kanton ima otvorene tri COVID bolnice. Begić ističe da u ovako teškoj situaciji svi pokušavaju dati najbolja moguća rješenja, ali da je veoma važno da zaštitimo sebe i druge od infekcije, te pomognemo svim hroničnim pacijentima.

“Na prvom mjestu bi trebalo omogućiti apsolutno funkcionisanje COVID ambulanti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kako bi oboljeli imali stručan nadzor i tako bi umanjili broj pacijenata sa težom kliničkom slikom” – smatra ona.

Dodatna rješenja vidi i u većem broju mobilnih timova koji na terenu mogu obilaziti oboljele i uliti im sigurnost da se imaju kome obratiti.

Maj 2021

Dr. Zumra Begić podnijela inicijative za odgađanje eksterne mature

Doktorica Zumra Begić i zastupnica Kluba SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona, podnijela je inicijative i pitanja, a koja se odnose na odgađanje eksterne mature za učenike.

Prema riječima dr. Begić: “Usvajanje ove inicijative je važno prvenstveno zbog zaštite mentalnog zdravlja naše djece.”

Zastupnica SDA u Skupštini TK, postavila je pitanja o konsultaciji struke pri donošenju ovakvih odluka i spremnosti djece da polažu testove.

“U kontekstu prekida redovnog rada kao i funkcionisanja škole, ne održavanja dodatne ili dopunske nastave, nemogućnosti pripreme djece od strane nastavnika za održavanje testa eksterne mature, ko je konsultovao struku, da li su djeca spremna za polaganje testa?”

Juni 2021

Rješenje za obespravljene učenike OŠ Doborovci

Imajući u vidu da Školski odbor JU OŠ „Doborovci“ Gračanica nije imenovao direktora škole, odnosno činjenicu da učenici devetog razreda nisu dobili diplome čime im je uskraćeno pravo na obrazovanje i ravnopravno učestvovanje u konkursnoj proceduri za prijem učenika u srednje škole, na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona zakazanoj za 23. juna 2021. godine, poslanica Zumra Begić (SDA) pokrenut će inicijativu i zatražiti da se poslanici izjasne o sljedećem zaključku:

„Zadužuje se Vlada Tuzlanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i srednje škole čiji je osnivač Tuzlanski kanton da osiguraju upis učenicima devetog razreda JU OŠ „Doborovci“ Gračanica u srednje škole za zanimanja/stručna zvanja koja žele, uz uslov da ispunjavaju propisani bodovni minimum“.

– Školski odbor JU OŠ „Doborovci“ Gračanica kojeg je imenovala Vlada Tuzlanskog kantona nije imenovala direktora ove škole, čime je nanijela štetu učenicima koji su uredno završila deveti razred i položila eksternu maturu. S druge strane, Ministarstvo obrazovanja i nauke je utvrdilo da prvi upisni rok za upis učenika u prvi razred srednje škole traje do 11.6.2021. godine, znajući pri tome da učenici iz navedene škole ne mogu ravnopravno učestvovati u konkursnoj proceduri, čime je narušeno njihovo pravo utvrđeno brojnim konvencijama koje je ratifikovala država Bosne i Hercegovine – navodi Zumra Begić, koja je inicijativom na sjednici Skupštine održane 26. 05. 2021. ukazala da bi moglo doći do slučajeva kakav danas na žalost imaju učenici u OŠ Doborovci.

Zastupnica u Skupštini TK je kako ističe u svojoj objavi na društvenim mrežama javno pozvala relevantne pravne institucije, Misiju OSCE u Bosni i Hercegovini, nevladine organizacije i druge da zaštite pravo učenika koji nisu odgovorni za nesposobnost Vlade Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva.

– Pozivam kolege poslanike da podrže inicijativu i usvoje predloženi zaključak kako bi zaštitili pravo djece. Napominjem da problem OŠ”Doborovci” Gračanica nije jedinstven na području Tuzlanskog kantona kada je u pitanju imenovanje vd direktora, odnosno privremenih školskih odbora. Vlada TK je suprodno Uredbi o načinu imenovanja privremenih školskih odbora grubo prekršila istu i imenovala školske odbore, odosno članove ŠO ispred reda nastavnika, koji nisu bili u prijedlozima nastavničkog vijeća. Ovdje govorim naprimjer o OŠ ”Lukavica” koja je tri puta ponavljala postupke, sprovodila proceduru oko izbora kandidata ispred reda uposlenika i Vijeća roditelja, ali očito dostavljena imena nisu odgovarala te nisu ni imenovani ispred Vlade, odnosno kadrovske komisije. Rješenje o imenovanju nastalo na ovaj način suprotno Uredbi.

Ističe da na žalost ovo nije jedinstven slučaj potvrđuju i ponovljene procedure u OŠ ” Sjenjak”, zatim OŠ”Lukavac Grad” kao i prethodno navedena OŠ ,,Lukavica“, ali i dalje je najveći problem u OŠ ”Doborovci” gdje djeca nisu dobila svjedočanstva, a gdje šihtaricu o plati potpisuje sekretar. Sekretar nema ovlasti da potpiše ikakav dokument, a naročito ne šihtaricu kojom se isplaćuje novac iz budžeta TK, navodi poslanica Zumra Begić.

Avgust 2021

Avdibegović-Begić: Da li je “depolitizacija obrazovanja” u TK u suprotnosti sa Zakonom?

Vlada Tuzlanskog kantona izmjenama Uedbi o imenovanjima privremenih školskih odbora, potpuno isključuje vijeća roditelja i nastavničko vijeće u procesu predlaganja članova školskih odbora iz reda roditelja i zaposlenika, navela je zastupnica u Skupštini TK Zumra Avdibegović-Begić.

– Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici od 6. augusta izmjenama i dopunama uredbi o uvjetima, kriterijima, postupku i načinu imenovanja školskih odbora u osnovnim i srednjim školama onemogućila Vijeću roditelja da predloži listu roditelja, odnosno Nastavničkom vijeću listu zaposlenika, za članove privremenog školskog odbora. Na ovaj način se vrši potpuna politizacija obrazovnog sistema Tuzlanskog kantona, kršeći pri tom zakonsku odredbu koja propisuje da članove školskog odbora iz reda roditelja predlaže Vijeće roditelja, odnosno da članove odbora iz reda zaposlenika predlaže Nastavničko vijeće škole – istakla je ona.

Dodaje da priča o navodnoj depolitizaciji obrazovnog sistema sadržana u ekspozeu premijera Kadrije Hodžića (SDP) dobija svoj epilog.

– Postavlja se ključno pitanje zbog čega terenski ured OSCE-a u Tuzli sve vrijeme šuti? Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je u dosadašnjem periodu bila aktivno uključena u provođenju obrazovnih reformi, depolitizaciji obrazovanja i ulozi roditelja u procesima odlučivanja u školama, preko svojih predstavnika i tijela. Da li privatne konekcije utječu na Ured za demokratski razvoj Misije OSCE-a u BiH u Tuzli, da na ovaj način prešutno podržava politizaciju obrazovanja na području TK? Iako smo pojedinačno u Skupštini TK javno pozivali Misiju OSCE-a da spriječe potpunu politizaciju obrazovnog sistema, reakcija je iz navedenih razloga izostala – zaključila je Avdibegović-Begić u objavi na svome Facebook profilu.

Januar 2022

Dr Zumra Begić: Posljedice reduciranog PAPA testiranja zbog pandemije osjetit ćemo tek u narednim godinama

Treća sedmica januara se od 2007. godine, na inicijativu i pod pokroviteljstvom Europske asocijacije za borbu protiv raka grlića maternice obilježava kao Europska sedmica prevencije raka grlića maternice.

Slogan ovogodišnje kampanje je “Bolje spriječiti nego liječiti – redovnom kontrolom pobijedit ćemo karcinom grlića maternice”, a ima za cilj da žene svih životnih dobi podstakne da razmišljaju o značaju očuvanja svog reproduktivnog zdravlja, kao i da ih motiviše da u toku godine odvoje makar jedan dan za posjetu svom ljekaru i obave neki od dostupnih preventivnih pregleda.

O kanceru grlića maternice, sa akcentom na prevenciju i uopće o ženskom zdravlju razgovarali smo sa doktoricom Zumrom Begić, magistricom medicine, specijalistom ginekologije i akušerstva.

Uz ostalo, dr Begić govorila je o tome kako se pandemija korona virusa odrazila na PAPA testiranje.

“Bilo je perioda gdje je došlo, apsolutno, do prekida obavljanja PAPA testiranja u javnim zdravstvenim ustanovama. Ono što je tipično za naše područje jeste da su reducirani PAPA pregledi jer pripadaju preventivnim pregledima. Mislim da će se pandemija odraziti na zdravlje žena, to ćemo, vjerovatno, mi značajno primjetiti i osjetiti za neke dvije-tri godine. Osjetit ćemo sve one propuste koje smo napravili u smislu silnih PAPA testova koje nismo obavili zbog epidemiloških mjera, koje su nam, u tom momentu, naravno, bile opravdano nametnute”, rekla je dr Begić.

Juni 2022

Koliko su radili zastupnici u Skupštini TK: Neko 74 pitanja i inicijative, a neko niti jednu

Šta kažu brojke?

Više od 20 incijativa i pitanja institucijama uputili su Zumra Begić (SDA) i Amra Nadarević-Vodenčarević po 28, Muamer Zukić (SDA) 25, Azra Okić (SDP) 24, Dževad Hadžić (SDP) 22, dok su po 20 imali Mirela Memić (SDP), Rasim Dostović (Pokret demokratske akcije) i sada već bivši zastupnik Naše stranke Selim Bešlagić.

Juli 2022

Žene SDA TK: Presjek aktivnosti u posljednje dvije godine

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti