Od februara 2018. – doživotna plata za sve majke koje imaju dvoje djece!

U Bosni i Hercegovini se primjenjuje zakon o dječijoj i socijalnoj zaštiti, tako će biti i u Srbiji, a u Crnoj Gori već neko vrijeme važi ovaj zakon

mom2

Po zakonu koji se tek treba donijeti onaj ko ima dvoje ili više djece bi trebao da dobije doživotnu mjesečnu naknadu, odnosno kao i staratelji ili roditelji djece sa posebnim potrebama.

Predviđeno je tako da naknada bude 330 eura, ako imate 20 godina radnog staža, a za žene koje imaju dvoje i više djece, kao i majke koje imaju barem četvero i više djece sa 15 godina radnog staža.

Po 193 Eura će imati u Srbiji i BiH oni koji imaju dvoje i više djece a imaju 15 godina staža. Čak će toliko primati i staratelji ili roditelji te djece koja imaju posebne potrebe.

Ukoliko ispunjava sve uslove koji su inače potrebni za ostvarivanje naknade, žena će se onda morati odlučiti da li će dobijati platu ili naknadu, odnosno da li želi da ima penziju poslije posla ili naknadu. Ne možete obje stvari istovremeno da primate, odnosno morate da se odlučite samo za naknadu ili samo za penziju.

mom3

Ministarstvo socijalnog staranja i rada je napisalo pravilnik prema kojem se socijalni centri moraju voditi, kada je u pitanju ta doživotna naknada. Prilikom dostavljanja dokumenata, žene moraju da predaju sve izvode iz matične knjige rođene djece, kao i sve podatke kao što su radni staž ili evidencija na birou, odnosno moraju dokazati da nemaju pravo na penziju.

Oko sedam hiljada žena u BiH i Srbiji mogu da ostvare ova prava na naknadu.

Izvor: nostalgicno.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti