32 godine poslije najveće nuklearne ekološke katastrofe: ČUDO u Černobilu

Ukrajina je odlučila da se na mjestu gdje se desila najveća nuklearna ekološka katastrofa u Černobilu, sada izgradi  solarna elektrana.

cher1

Za sada je to još uvijek  skromno postrojenje, snage jednog megavata. Smješteno je oko 100 metara udaljeno od nekadašnje nuklearne centrale. Solarne ploče koje pokrivaju površinu od 1,6 hektara,  proizvode dovoljno električne energije za čak 2.000 domaćinstava.

Nova solarna elektrana, iako je još uvijek ograničene proizvodnje, mogla bi da postane mnogo veća. Ukrajina planira da u dogledno vrijeme preraste u postrojenje koje bi pokrivalo površinu od 2.500 hektara snage sa 100 megavata.

cher2

Za sada se još uvijek  traže investitori, koje bi mogla privući niska cijena zemljišta i direktna povezanost na električnu mrežu.To  bi koštalo  mnogo  manje nego da se gradi tamo  gdje ne postoji povezanost sa električnom mrežom. Oko tri četvrtine Evrope je bilo  zagađeno, a najgore su prošli dijelovi Ukrajine, Bjelorusije i Rusije. Najmanje 30 radnika je poginulo od direktnih posljedica eksplozija, a kasnije i još više od efekata radijacije.

Izvor: viralnodanas.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti