Nenad je kupio Audi A6, ali kada je pokušao da ga registruje – shvatio je da je opasno prevaren!

Sada upozorava druge vozače na ovaj problem

auto1

Nažalost, činjenica da imate kupoprodajni ugovor, potpisan i ovjeren kod notara, ne znači da je automobil automatski vaš. Daleko od toga …

Ali i tada, kada imate saobraćajnu dozvolu na svoje ime, možete se naći u situaciji da vam auto bude – oduzet.

Ovakvi slučajevi nisu rijetkost

U takvoj situaciji se našao i Nenad Stošić koji se bavi prodajom i otkupom automobila, a  koji nam se obratio kako bi apelovao da upozorimo druge vozače na ovaj problem:

“Kupio sam Audi A6 od čovjeka koji je nedugo nakon prodaje otišao u inostranstvo. Kada sam došao u policiju da registrujem auto na sebe, saznao sam da to ne mogu da uradim pošto prethodni vlasnik ima dug od 80.000 dinara prema JKP Infostan, a naplatu duga su preuzeli izvršitelji.

S obzirom na to da nisam mogao da ga kontaktiram, bio sam prinuđen da platim dug umesto njega kako bih mogao da registrujem auto. Zato savjetujem svima da prije kupovine obavezno provjere i prodavca i auto.”

auto2

Postoji način da se u velikoj mjeri smanji rizik. Krenimo redom.

Kad izvršitelji stave zabranu

Date prodavcu novac, ovjerite kupoprodajni ugovor kod notara, platite porez na prenos vlasništva Poreskoj upravi, a onda vam na šalteru u policijskoj stanici kažu da taj auto ne možete da prenesete na sebe zato što prodavac ima dug zbog kojeg su izvršitelji blokirali prodaju.

Problem je u tome što se prenos vlasništva obavlja u policiji, a ne kod notara ovjeravanjem ugovora ili u Poreskoj upravi plaćanjem poreza na prenos apsolutnih prava.

Notari ne provjeravaju da li je stavljena bilo kakva zabrana na predmet prodaje. Oni provjeravaju samo da li se poklapaju podaci o vozilu u ugovoru i saobraćajnoj dozvoli, i identitet kupca i prodavca.

Poreska uprava takođe ništa ne provjerava – samo naplaćuje porez na prenos. Dakle, plaćanje ovog poreza ne znači automatski i prenos vlasništva.

Zato treba da provjerite vlasnika pošto postoji mogućnost da nije upisana posebna zabrana na auto, nego i neka generalna.

Prodavca prevaranta naravno možete da tužite i najvjerovatnije ćete dobiti parnicu na sudu.

Međutim, suđenje može da traje veoma dugo, a ostaje i pitanje kada ćete i da li ćete uopšte ikada dobiti svoj novac od osobe koja vas je zbog neplaćanja svojih dugova ili rata kredita i dovela u ovu situaciju.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti