NA DNU MORA KOD SICILIJE: Pronađen misteriozni monolit

Dvanaest metara dug monolit isklesan od krečnjaka u kameno doba i star oko devet hiljada godina, pronađen je na dnu Sredozemnog mora.

Ogromni kameni totem polomljen na dva dijela nalazi se u Sicilijanskom moreuzu između Tunisa i Sicilije i to na oko 300 metara od oblasti koja je nekada bila kopno. Sada se nalazi 40 metara pod vodom.

Nova studija objavljena u Journal of Archaeological Science pokazuje da je oblast potopljena prije oko 9.350 godina (plus-minus 200 godina) krajem posljednjeg ledenog doba.

Prije toga na tom mjestu bila je neka vrsta arhipelaga sa nizom ostrva koja su povezivala Evropu i Sjevernu Afriku preko plitkog mora.

“Monolit je isječen iz jednog dijela, a zatim transportovan do tog mjesta”, stoji u studiji. “Procjenjujemo na osnovu njegovih dimenzija da je težak oko 15 tona.”

Istraživači kažu da postojanje ovog monolita sa čudnim rupama izbušenim u njegovoj osnovi, može promijeniti naša saznanja o ‘primitivnim’ lovcima-sakupljačima koji su ga podigli.

“Ovo otkriće nudi značajan uvid u aktivnosti ljudi mezolita u oblasti Sicilijanskog moreuza”, piše u naučnom radu.

Prema dosadašnjim saznanjima, Sicilija je prvi put naseljena prije između 17.000 i 27.000 godina kada ju je i dalje kopneni ‘most’ povezivao sa kontinentalnim dijelom današnje Italije.

Autori rada Emanuele Lodolo i Zvi Ben Abraham kažu da je dokaz da je monolit napravljen ljudskom rukom to što ima vrlo pravilan oblik i tri rupe slične veličine i oblika u svojoj osnovi.

Pravljenje, pomjeranje i podizanje spomenika te veličine zahtjevalo je vrlo precizan rad, a takve vještine ranije nisu povezivane s drevnim ljudima, piše u radu.

“Otkriće potopljenog grada nedaleko od mjesta na kom se nalazi monolit, sada širi saznanja o najranijim civilizacijama Sredozemnog bazena.”

Obližnje ostrvo Malta prepuno je misterioznih hramova od kojih su neki stari i po 5.600 godina.

Najstarija poznata struktura je Gobekli Tepe na jugoistoku Turske, a ispitivanja su pokazala da je ta kamena građevina sa 200 stubova teških i do 20 tona stara nevjerovatnih 11.600 godina.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti