30 zanimljivih istorijskih činjenica o napadu na Pearl Harbor

Napad na Pearl Harbor bio je iznenađujući vojni udar vazduhoplovne službe carske japanske mornarice na Sjedinjene Države (u to vrijeme neutralnu zemlju) protiv mornaričke baze u Pesrl Harboru u Honoluluu, Hawaii nešto prije 08:00, u nedjelju ujutro, 7. decembra 1941. Napadom su SAD sutradan formalno ušle u Drugi svjetski rat.

1. Napetosti su postojale između Sjedinjenih Država i Japana nekoliko decenija prije napada na Pearl Harbor, najviše zbog odbijanja da prime japanske imigrante u Sjedinjene Države i teritorijalnih ugovora koji su Japanu ostavili manje zemlje nego što su željeli.

2. Japanski vojni zapovjednici bili su nadahnuti za napad na Pearl Harbor knjigom iz 1925. godine pod nazivom Veliki pacifički rat. Knjiga detaljno opisuje sukob između Sjedinjenih Država i Japana koji je podstaknut japanskim napadom na američku pacifičku flotu.

3. U publikaciji Ratnog koledža japanske mornarice iz 1936. godine primjećeno je da bi Pearl Harbor bio odlična tačka za budući napad.

4. Japanska vojska naredila je napad na Pearl Harbor 5. novembra 1941. Do 16. novembra, vojne snage su počele da se okupljaju na Kurilskim ostrvima kako bi se pripremile za napad.

5. Japanska vlada je ostala u pregovorima sa Sjedinjenim Državama sve do napada.

6. Napad Pearl Harbor istaknut je u reklamama za regrutaciju američkih vojnih snaga.

7. U vrijeme napada japanske vojne snage uključivale su 6 nosača aviona, 2 bojna broda, 3 krstarice, 11 razarača i preko 350 aviona.

8. Američka vojska imala je preko 100 mornaričkih brodova, kao i oružane snage vojske i vazduhoplovstva stacionirane u Pearl Harboru.

9. U tri odvojena navrata u oktobru i novembru 1941. godine, admiralu E. Kimmelu, jednoj polovini komandnog tima u Pearl Harboru, poslate su hitne poruke u kojima se detaljno opisuje mogućnost napada na Pearl Harbor.

10. Ujutro pred napad na Pearl Harbor, vojni komandanti Sjedinjenih Država saznali su da su japanski ambasadori dobili uputstvo da zatraže intervju sa državnim sekretarom, što je činilo potez koji je nagovijestio rat sa Japancima.

11. Posada na brodu Kido Butai, japanskom ratnom brodu koji je predvodio napad, večerala je crvenu rižu i to veče prije napada, obrok koji se obično jeo u vrijeme proslave.

12. Ratna deklaracija koju je japanska vlada poslala državnom sekretaru Sjedinjenih Država primljena je tek dva sata prije početka napada, a vođe u Pearl Harboru upozorene su na prijetnju tek nakon što je napad počeo.

13. Japanski vojni zapovjednici izabrali su nedjelju ujutro za napad kako bi nanijeli maksimalnu štetu jakim američkim trupama.

14. Prvi japanski avion preletio je Pearl Harbor u 7:55 sati.

15. Na dan napada bilo je blizu 200 prizemljenih američkih aviona stacioniranih u Pearl Harboru. Na kraju napada, 42 su potpuno uništena, 41 je pretrpilo štetu, a samo 43 je još uvijek bilo sposobno za let.

16. Većina brodova u luci nije bila u potpunosti popunjena u trenutku napada, pošto su avioni stigli rano u nedjelju ujutro.

17. Eksplodirao je bojni brod USS Arizona; zapadna Virginia, Utah i California potonuli su na dno luke, a Oklahoma se prevrnula od siline eksplozija torpeda.

18. U 8:50 ujutro, otprilike sat vremena nakon prvog napada, počeo je drugi napad Japanaca.

19. Drugi jutarnji napad nije bio toliko uspješan kao prvi, ali je ipak uspio da ošteti nekoliko brodova i aviona.

20. U napadu je poginulo tačno 2.335 vojnih lica, a više od 1.000 zadobilo je povrede; takođe je ubijeno 218 civila.

21. Tri američka nosača aviona poslata su u zadatke izvan Pearl Harbora i nisu pretrpila štetu. Jedan brod, USS Enterprise, trebalo je da se vrati u luku 6. decembra, ali je povratak zbog nevremena odgođen.

22. Japanci nisu uništili nijedno važno skladište nafte na Oahuu, iako su se nalazili južno od mjesta drugog napada.

23. Predsjednik Franklin D. Roosevelt nazvao je 7. decembar 1941. godine – datumom koji će živjeti u sramoti.

24. 8. decembra 1941. Sjedinjene Države objavile su rat Japanu, kao direktan odgovor na napad na Pearl Harbor.

25. 11. decembra 1941. Nemačka i Italija, koje su bile saveznice Japana, objavile su rat Sjedinjenim Državama, kao odgovor na napad na Pearl Harbor.

26. Jeannette Rankin, predstavnica SAD iz Montane, bila je jedina članica Kongresa koja je glasala protiv objavljivanja rata Japanu.

27. Admiral Kimmel i general-pukovnik Short uklonjeni su sa svojih funkcija nakon napada.

28. Američka vojska nije vjerovala da će Japanci napasti Pearl Harbor iz različitih razloga, uključujući potcjenjivanje japanskih snaga i neizbježnost ulaska Amerike u Drugi svjetski rat ako bude izazvana.

29. Japanski admiral Isoroku Iamamoto došao je na ideju da napadne Pearl Harbor. Kapetan Minoru Genda je izradio plan za to.

30. USS Arizona potonuo je sa posadom na brodu, gdje je ostao do danas.

Izvor: opusteno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti