Napredne mašine nepoznatog porijekla koje se spominju u tekstu iz 440. godine p.n.e. su možda korištene u izgradnji egipatskih piramida

Jedno od najvažnijih književnih djela u istoriji spominje mašinu koja je možda korištena za izgradnju piramida. Ovo bi moglo dati odgovor na dva dugo postavljana pitanja: Kako su tačno egipatske piramide podignute u davna vremena? Koje vrste alata i tehnologija su korištene za nastanak ovih masivnih struktura?

Godine 440. prije nove ere Herodot je sastavio svoje najveće djelo “Istorija”, zapis o drevnim tradicijama, politici, geografiji i raznim kulturama poznatim u Zapadnoj Aziji, Sjevernoj Africi i Grčkoj.

Među naučnicima, njegovo se djelo smatra jednim od najvažnijih izvora istorije u zapadnom svijetu. Osim toga, Herodotovo djelo uspostavilo je temelj za proučavanje istorije na Zapadu.

“Ovdje su prikazani rezultati istrage koju je proveo Herodot iz Halikarnasa. Cilj je spriječiti tragove ljudskih događaja da se vremenom izbrišu i sačuvati slavu važnih i značajnih osvajanja koja su izveli i Grci i ne-Grci; Obrađena pitanja su, posebno, uzrok neprijateljstava između Grka i ne-Grka … “

Herodot iz Halikarnasa (oko 484-430 pne). Herodot je pisao (Istorije, Knjiga, II, 148.) o piramidama nakon svoje posjete Egiptu u petom vijeku prije naše ere. © Image Credit: Wikimedia Commons

Herodot je napisao “Istoriju” dijeleći sadržaj u devet knjiga koje se pojavljuju u modernim izdanjima njegovog djela: Knjiga I (Clio), Knjiga II (Euterpe), Knjiga III (Thalia), Knjiga IV (Melpomena), Knjiga V (Terpsihora), Knjiga VI (Erato ), Knjiga VII (Polihimnija), knjiga VIII (Uranija) i knjiga IX (Kaliopa).

Istorija piramida starog Egipta

Tokom Treće dinastije drevnog Egipta, tačnije za vrijeme vladavine faraona Djosera, stari Egipat je bio svjedok rođenja nove vrste spomenika. Vidjeli su naglo uvođenje neke vrste građevine od kamena, koja se uz ljestve uzdiže do neba. Vjeruje se da su stepenasta piramida i njeno supermasivno kućište izgrađeni za vrijeme Djoserove 19-godišnje vladavine, oko 2630-2611.

Centralni dio kompleksa u Saqqari bila je stepenasta piramida koja se uzdigla do visine od oko 60 metara. Egiptolozi tvrde da je prva staroegipatska piramida izgrađena u fazama, napredujući od svog početnog oblika kvadratne mastabe do posljednjeg oblika šestostepene piramide.

Djoserova stepenasta piramida. Izgrađena je u 27. vijeku prije nove ere za vrijeme Treće dinastije, namijenjena za sahranu faraona Djosera. © Image Credit: Wikimedia Commons

Na kraju, rođenjem stepenaste piramide, drevni egipatski faraoni nastavili su razvijati oblik, dizajn i složenost spomenika, a pod vladavinom faraona Sneferua, došlo je i do promjene dizajna piramida u Egiptu.

Sneferu je izgradio tri piramide koje su efektivno promijenile način na koji su piramide dizajnirane i građene. Crvena piramida Sneferu, podignuta na kraljevskoj nekropoli Dahshur, prema nekim učenjacima postavila je temelj za izgradnju Velike piramide u Gizi.

Misteriozno, sve ove revolucionarne strukture su izgleda potpuno odsutne u pisanim zapisima o starom Egiptu. Ne postoji drevni egipatski tekst koji spominje izgradnju piramide u starom Egiptu – ovo je nesumnjivo vrlo neobično.

Pogled iz vazduha na kompleks piramida u Gizi © Image Credit: Wikimedia Commons

Ni u jednom drevnom tekstu, crtežu ili hijeroglifu ne spominje se izgradnja prve piramide, niti postoje pisani zapisi koji objašnjavaju kako je izgrađena Velika piramida u Gizi. Ovo odsustvo istorije jedna je od najvećih misterija vezanih za drevne egipatske piramide.

Moguće je da je dolaskom Khufua na prijestolje drevnog Egipta zemlja započela svoj najhrabriji proces izgradnje u istoriji; velika piramida u Gizi.

Akademici generalno tvrde da je Khufu bio odgovoran za početak gradnje Velike piramide te da je strukturu planirao i projektovao kraljevski arhitekta Hemiunu. Teoretski se vjeruje da je piramida izgrađena za oko 20 godina. Ovo je akademska pretpostavka, jer ne postoje pisani izvori koji bi to dokazali kao činjenicu. Kao i gotovo sve što se odnosi na stari Egipat, i ovdje se radi o velikim misterijama.

Sa ukupnom zapreminom od 2,583,283 kubnih metara, Velika piramida je treća najveća piramida po zapremini.
Iako ovako mjerena nije najveća, svakako je najviša sa svojom visinom od 138.8 metara, i to bez nedostajućeg vrha. Vjeruje se da je izvorna visina velike piramide 146.7 metara ili 280 egipatskih kraljevskih lakata.

Što se tiče tačnosti, Velika piramida je neshvatljiva struktura. Razlog njene fenomenalne tačnosti u gradnji ostaje enigma za učenjake!

Graditelji piramida (ko god da su) izgradili su jednu od najvećih, najpreciznije poravnatih i sofisticiranih piramida na površini planete, a da pritom niko nije vidio potrebu da dokumentuje to ogromno arhitektonsko dostignuće. Nije li to čudno?

Zapravo, otprilike dvije hiljade godina nakon izgradnje piramide, pojavio se prvi književni izvor koji spominje jedan od mogućih uređaja – ili možda naprednih mašina – korištenih za izgradnju Velike piramide u Gizi.

U svom djelu ‘Priče’, Herodot nam daje opis navodnih mašina koje su stari Egipćani koristili za izgradnju Velike piramide u Gizi:

“Piramida je izgrađena na stepenicama, u obliku zidina, kako se naziva, ili, prema drugima, u obliku oltara.”

“Nakon što su kamenje postavili za podlogu, postavili su preostalo kamenje na svoja mjesta pomoću mašina …”

“… Prva mašina ih je podigla sa zemlje na vrh prve stepenice. Povrh svega, postojala je još jedna mašina koja je primila kamen po dolasku i odvela ga na drugu stepenicu, od koje ga je treća mašina još više podigla …”

“Ili su imali onoliko mašina koliko je bilo stepenica u piramidi, ili su možda imali samo jednu mašinu, koja se, lako se premještajući, prenosila iz jednog sloja u drugi dok se kamen penjao – oba izvještaja su dostavljena i stoga spominjem oba …”

Vjeruje se da je Herodot do ovih podataka došao od sveštenika tokom posjete starom Egiptu. Da li su ove mašine ili uređaji bili stvarni ili nisu i – jesu li pomogli u izgradnji piramida, ostaje duboka misterija, jer arheolozi nisu otkrili nikakve dokaze o takvim uređajima nigdje u Egiptu.

Da li bi ove mašine u prošlosti bile odnesene na drugo mjesto ili sakrivene? Da nisu zemaljskog porijekla, bi li ih sa sobom odnijeli vanzemaljski bogovi?

Ostaje misterija i da li su se slični uređaji koristili u izgradnji prethodnih piramida, poput stepenaste, savijene ili crvene piramide drevnog Egipta.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti