TEORIJA ZAVJERE ILI NEŠTO VIŠE? 10 misterioznih simbola koji se neobjašnjivo pojavljuju u svim krajevima svijeta

Neki ih nazivaju praistorijskim memeima, jer su se raširili čitavim svijetom, no u pitanju su moći drevni simboli čije značenje i porijeklo do danas nije razjašnjeno.

U samo praskozorje čovječanstva, pojavili su se simboli čije značenje do danas nije odgonetnuto. Neki ih pripisuju religijskim obredima, neki tvrde da su u pitanju motivi koji su slučajno izniknuli na različitim dijelovima svijeta. Piramide na različitim krajevima svijeta mogu se lako objasniti – oblik je najakši način da podignete kup kamenja uvis. No objašnjenja za ove simbole nema, piše Listverse.

1. Gospodar zvijeri

Muškarac ili žena drži u pokornosti dvije životinje koje su pored njega. O kojim se tačno životinjama radi varira – od zmija i bikova, do lavova. Jedan od najstarijih primjera, pečat iz Uruka star 5000 godina prikazuje lik koji drži dvije koze.

Tokom tri hiljade godina motiv se pojavljivao posvuda – od petroglifa iz bronzanog doba u Mongoliji, do rimskih posuda. Misteriozna civilizacija iz doline Inda ga je stavljala na pečate, Skiti na sve. Dva najpoznatija primjera su nož iz Gebel al Araka (Egipat, 3400. p.n.e) i zdjela iz Gundestrupa (Danska, 100 p.n.e). Za sada najviše pobornika ima teorija kako je simbol nastao u drevnoj Mezopotamiji i povezan je s Gilgamešom. Ostaje enigma kako se tako brzo raširio po cijelom svijetu.

2. Tri zeca

Tri zeca posložena su u trougao tako da izgledaju kao da svaki ima dva uha, iako je na crtežu prikazano tek jedno. Motiv se pojavljuje u drevnim pećinskim budističkim hramovima i na odjeći dinastije Sui (Kina, 7. i 8. vijek); na reljefima srednjovjekovnih katedrala i na mongolskim kovanicama iz doma Džingis-kana. Tri zeca se pojavljuju i u tradicionalnim sinagogama u Ukrajini i katedralama Francuske i Njemačke. Nagađa se kako porijeklo vuče iz drevne Perzije u kojoj je motiv bio prilično popularan, no niko nije siguran niti kako je nastao a još manje koja je njegova simbolika i šta predstavlja.

3. Bog s palicama

Motiv koji se pojavljuje širom Anda prikazuje figuru s očnjacima koja u svakoj ruci drži štap, a stopala su mu raširena, s kandžama. Često je prikazivan u odjeći i s krunom, te kako umjesto štapova drži zmije. Ispočetka su arheolozi mislili kako prikazuje tačno određeno božanstvo, no sada nagađaju kako je možda riječ o motivu, odnosno “pozi” u kojoj se prikazuje više bogova. Najstariji datirani prikaz pronađen je na izlomljenim komadima tikvica iz 2250. p.n.e, što ga čini najstarijim prikazom božanstva u Americi. Tokom više od 2000 godina, motiv je ostao popularan iako niko ne zna šta točna simbolizuje.

4. Kamene kugle

Pronađene širom Britanije i Irske (doduše, većima je iskopana u Škotskoj), izrezbarene kamene kugle nastale su krajem neolitika, između 3000. i 2500. p.n.e. Sve su gotovo jednako velike te imaju izrezbarene oble izbočine oko središnje kugle. Kvaliteta i preciznost rezbarenja varira, a na nekima se vidi i kako se klesar trudio postići kakvu-takvu simetriju. Brojne su teorije čemu su tačno služile, no sve su prilično nevjerovatne i pobijene. Prilično je sigurno da nisu imale nikakvu upotrebnu svrhu jer se ne vidi trošenje materijala. Arheologe dodatno zbunjuje što nigdje nije pronađeno više od jedne.

5. Venera

Najstarija figurica žene s prenaglašenim spolnim atributima stara je 35.000 godina. Motiv je bio nevjerovatno popularan tokom starijeg kamenog doba i pronalazi se širom Evroazije, od Njemačke do Sibira. Jedino oko čega su arheolozi složni je kako kipić s enormnim grudima, stražnjicom i bokovima ne prikazuje stvarnu ženu, (obzirom na to da tokom ledenog doba nije bilo gojaznih) te kako ima veze s plodnošću. Neki smatraju kako je riječ o ženskom božanstvu plodnosti, drugi kako je riječ o liku idealne, hipotetske žene i možda prvom obliku pornografije kojeg su rezbarili muškarci, treći pak kako su Venere jasan dokaz matrijarhata te su ih izrađivale žene za druge žene. No još veći problem od namjene je to što su figurice, vremenski udaljene i hiljadama godina, prilično slične.

6. Rupa s krugovima

Prilično jednostavan dizajn – okrugle udubine u kamenu oko koje su uklesani koncentrični krugovi jedan je od najraširenijih motiva – pronađen je od Irske do Namibije pa čak i u Peruu i na Tahitiju. Iako je motiv pronađen širom planete, popularnost mu varira (npr. čest je na zapadu Sjeverne Amerike, a rijedak u centralnoj Americi).

U prethrišćanskoj Evropi, na ovim mjestima se često ostavljala hrana kao žrtva vilama, duhovima i ostalim mitološkim bićima no ta praksa je sigurno došla naknadno s obzirom na to da su neke od “čaša” uklesane u stropne grede ili okomite stijene.

Arheolozi pretpostavljaju kako motivi iz različitih krajeva svijeta nisu povezani. I to je otprilike sve što znaju, jer značenje nikad nije odgonetnuto. Čak su i nagađanja potpuno oprečna, npr. američki arheolozi misle kako je motiv na neki način povezan s plodnosti i životom, dok ga njihove evropske kolege povezuju sa smrću.

7. Kameni krugovi

Zahvaljujući Stonehengu, kameni krugovi spadaju vjerovatno u najpoznatije građevine kamenog doba. No Stonehenge je tek jedno od takvih zdanja koja se pojavljuju posvuda: od Senegala i Gambije do dalekog istoka. Većina ih je izgrađena između 1000. i 500. godine p.n.e.

Za razliku od brojnih drevnih motiva, kameni krugovi sasvim sigurno su se pojavili nezavisno jedni o drugima, iako se pretpostavlja kako su imali istu funkciju. Baš kao i Stonehenge, za kamene krugove u Senegalu pretpostavlja se da su služili za praćenje zvijezda, iako su podignuti 1000 godina nakon britanskih.

8. Otisci dlana

Prekrasni u svojoj jednostavnosti, otisci dlana su univerzalni motiv starog kamenog doba i javljaju se od Evrope, do Indonezije i juga SAD-a. Većina se pojavila u isto vrijeme – i otisci u Evropi i oni u Borneu stari su 40.000 godina. Zahvaljujući tome, neki arheolozi tvrde kako se ovaj motiv javio i prije nego što je Homo sapiens (sapiens) napustio Afriku, što bi bilo znatno logičnije nego da se istovremeno pojavio na dijametralno suprotnim krajevima Evroazije. To što stari otisci dlanova nisu pronađeni u Africi objašnjavaju nepovoljnim geološkim i klimatskim uslovima u našoj pradomovini zbog kojih su drevni crteži uništeni.

Tehnika izrade je jednostavna – čovjek bi prislonio dlan uz stijenu i ustima prskao pigment tako da dlan ostane u negativu. Arheolozi pretpostavljaju kako se time htio sjediniti sa stijenom, odnosno prirodom.

9. Triskelion

Tri spirale koje se međusobno zatvaraju ili tri noge koje izlaze iz jedne tačke, motiv je koji je bio popularan širom keltskog svijeta i na jugu Italije. Jedan od najljepših primjera su spirale na irskom stećku iz 3200. p.n.e. iz Newgrangea. Sama riječ u prijevodu s grčkog znači tri noge. Plutarh je tvrdio kako proizlaze iz trouglastog oblika Sicilije, no motiv je daleko stariji. Na Malti je pronađen triskelion iz 4200.p.n.e. Drugim riječima, već je bio 1000 godina star kada su se počele zidati piramide.

10. Trojanski grad

Najstariji trojanski grad (koji se naziva i trojanski labirint, gljivasti labirint) prvi put je zabilježen na etrušćanskom vrču za vino iz 7  vijeka p.n.e uz natpis Truia. Uzorak trojanskog labirinta bio je popularan tokom antike i pojavljuje se i na grčkim kovanicama i nacrtan na zidovima u Pompejima. No naučnike zbunjuje kako je “preživio” srednji vijek te dospio na drugi kraj Evrope i to uvijek pod imenom grad Troja. Tokom 16. vijeka velški pastiri su ga urezivali u tlo Caerdroiaje, a u Skandinaviji i Baltiku su Trojaburgove oblikovali od kamena. Motiv je bio popularan čak i među Indijancima 18. vijeka u Arizoni, iako nije isključeno kako su ga naučili od Evropljana.

Svrha je prilično nejasna. Neki tvrde da su povezani s ritualnim plesovima. Drugi ga povezuju labirintom u Knososu i legendom o Minotauru (te dodaju kako su u se u predaji povezali s Trojom). Dodatni problem je to što uzorak uopšte nije labirint nego jedna zavinuta staza. Treće objašnjenje je prilično pragmatično – uzorak je opstao jer izgleda prilično složeno, no u stvari je jednostavan jednom kad se svlada tehnika.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti