GROMADA OD ČOVJEKA: Kako je Paja Vuisić spasio Burduša Janićijevića da ne spava u parku

Kad je htio da se ženi drugi put, Jovan Janićijević Burduš prolazio je kroz najteži period života. Kako je iza sebe imao jedan propali brak, njegovi su bili protiv drugog.

A roditelji njegove Žiži (pravo ime joj je bilo Živka ali ju je on uvijek zvao Žiža) nisu htjeli da čuju da im se kćerka udaje za glumca. Ljubav je bila jaka, pa su njih dvoje krenuli svojim putem. Dovijali su se kako su znali. Potucali su se od nemila do nedraga, kako je Burduš izjavio sjećajući se tih dana. Da sve bude gore potrudio se Žižin otac Rajko, inače mesar, koji je Burduša jurio s kolekcijom noževa po gradu.

Bilo je noći kad su spavali u parku. I da nije bilo Pavla Vuisića ko zna kako bi se ta ljubavna priča okončala. Čuvši u kakvom se škripcu nalazi, Paja je prijatelju dao ključeve od svog broda na Savi.

Jednom prilikom sam Burduš se prisjetio tih trenutaka:

“Kad je njen otac Rajko, koji je inače mesar, shvatio da mu se kćerka neće vratiti, dobro se naoružao svojim kasapskim noževima i krenuo za nama u potragu. Srećom, na vrijeme su me obavijestili, tako da sam uspio da pobjegnem. A i Žiža sa mnom … Dešavalo se da spavamo i u parku. I da nije bilo Pavla Vuisića, čija je duša velika kao lađa, ko zna kako bi se naše putešestvije završilo. Kad je vidio kako se Žiža i ja zlopatimo, dao nam je ključeve svog brodića na Savi. Bili smo presretni – bar smo imali krov nad glavom.”

Tek nekoliko mjeseci kasnije, kad je najgora oluja prošla, Burduš je dobio dvosobni stan na korištenje.

Tako je izgledala njegova burna ljubavna priča sa Žižom, sa kojom je dobio kćerku Kseniju.

Izvor: nadlanu.com/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti