Sretan rođendan, Sylvester Stallone! (06.07.1946.): Od ruba siromaštva do 3 Oscara za film “Rocky”

Dana 6. jula 1946. rođen je Sylvester Stallone, američki glumac, scenarista i režiser. Rodio se u New Yorku, a puno mu je ime Sylvester Gardenzio Stallone. Kao što se iz njegovog prezimena može zaključiti, Stallone je italijanskog porijekla.

Njegov otac Frank Stallone bio je rođeni Italijan iz Apulije koji se u SAD doselio u tinejdžerskoj dobi i radio kao frizer, a majka mu je bila astrologinja njemačko-francuskog porijekla. Karakterističan izgled lica i glas Sylvester je stekao pri teškom porodu – morali su ga izvlačiti forcepsima, pri čemu mu je oštećen živac na licu. Iako ga nijedan filmski kritičar ne bi svrstao među velikane filmskog platna, Stallone je postao pravi hit među širom publikom, a njegovi su filmovi zaradili basnoslovne količine novaca.

Roditelji su mu se razveli kad mu je bilo 9 godina, a on je ostao živjeti s majkom. U školi je postizao loš uspjeh, ali je ipak uspio upisati fakultet u Miamiju, a kasnije i u Švicarskoj. Filmsku karijeru započeo je 1969. s malim ulogama u raznim filmovima, uključujući erotski film Zabava kod Kitty i Pastuha (engl. The Party at Kitty and Stud’s), poznat i kao Italijanski Pastuh. Većina uloga tih godina bila mu je mala i nebitna, izuzev uloge manijakalnog vozača Machine Gun Joe Viterbo u kultnom filmu Smrtonosna utrka 2000 (engl. Death Race 2000).

Stallone, međutim, nije želio biti samo glumac, već i scenarist. Nadalje, živio je na rubu siromaštva i želio je sebi osigurati egzistenciju tako što će napraviti filmski hit. Potaknut svojim zanimanjem za boks (tada je bio popularan legendarni Muhammad Ali), odlučio je napisati scenario za film Rocky. Navodno ga je napisao u svega tri dana. Film, sa Stalloneom u glavnoj ulozi, snimljen je i pušten u kina 1976. te postigao nevjerovatan uspjeh, osvojivši tri Oskara. Stallone se promovisao u veliku zvijezdu holivudskih akcijskih filmova.

Piše: Boris Blažina

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti