RAT ENGLESKIH LEGENDI: Nekad dobri prijatelji u žestokom sukobu, nemilosrdno razmjenjuju udarce

Sukob proslavljenih napadača, nekad suigrača i prijatelja, zabavlja englesku fudbalsku javnost.

nc1

Alan Shearer i Michael Owen bili su napadački tandem engleske reprezentacije na prelazu stoljeća; prvi iskusni, nemilosrdni strijelac starog kova, a drugi mlada senzacija i zlatni dečko engleskog fudbala. Zajedno su ponovo zaigrali i u Newcastleu pred kraj Shearerove karijere.

Dobro su se slagali iako je među njima devet godina razlike, ali njihov odnos danas je dijametralno suprotan – dva proslavljena engleska napadača ušla su u pravi verbalni rat koji je postao udarna priča na Ostrvu.

Sve je počelo kada je Michael Owen objavio knjigu o svojoj karijeri. U njoj se u izrazito negativnim tonovima osvrnuo na vrijeme provedeno u Newcastleu, klubu kojem je Shearer dao 10 godina, a jedno vrijeme bio je i trener i to dok je tamo još igrao Owen.

Prema Owenu, upravo tada se pogoršao njihov odnos iako su dotad bili ”dobri prijatelji na terenu i van njega.” Owen je svoj dolazak iz Real Madrida u Newcastle opisao kao veliku grešku, na koju je bio prisiljen jer nije imao drugog izbora. Osvrnuo se i na navijače Svraka koji su ga, po njemu, nepošteno kritikovali i ismijavali.

Hit na društvenim mrežama

Naravno da se takvi navodi nisu svidjeli Sheareru, koji je svoje nezadovoljstvo izrazio na Twitteru. Na Owenovu tvrdnju da je ”mrzio zadnjih šest-sedam godina karijere i jedva je čekao penziju”, napisao je: ”Da, Michaele, i mi smo to mislili dok si zarađivao 120.000 funti sedmično.”

Toliko je Owen zarađivao na St. James’ Parku, što je u to vrijeme bila gotovo nezamisliva plata; njegov učinak bio je 26 golova u 71 nastupu. Owenov odgovor nije trebalo dugo čekati.

“Nisam siguran da si toliko vjeran Newcastleu. Sjećam se da si bio jako blizu Liverpoola nakon što te Sir Bobby Robson stavio na klupu. Pokušao si sve da odeš iz kluba”, napisao je.

Ova svađa pojavila se pomalo iz ničega, taman na početku reprezentativne pauze kada fudbalski svijet u pravilu ulazi u blagu hibernaciju. Englezi su zbog toga brzo prihvatili svađu kao dobru zabavu dok nema fudbalskih aktivnosti; kao u kakvom boks meču, pomno prate izmjenu udaraca i očekuju još. Njihovih reakcija na društvenim mrežama ne nedostaje …

Izvor: gol.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti