Čudno otkriće iz Tutankamonove grobnice: Ko su mumificirane bebe djevojčice sahranjene sa njim? (VIDEO)

Ko su one? I zbog čega su bile sahranjene u prostoriji sa faraonom?

Neki drugi faraoni su bili moćniji i istaknutiji tokom svoje vladavine, ali kada govorimo o slavi u modernom vremenu, od 1922. godne, naovamo, Tutankamon sa njima stoji rame uz rame!

Od kada je njegova neopljačkana grobnica otkrivena u Dolini kraljeva, području gdje su u periodu od skoro 500 godina – od 16. do 11. vijeka prije nove ere – građene grobnice za faraone i moćne plemiće Novog kraljevstva, interesovanje za njega se ne stišava.

Predmeti otkriveni u njegovoj grobnici su arheolozima i istraživačima dali mogućnost da riješe brojne misterije drevnog svijeta.

Dugačak je spisak blaga otkrivenog u grobnici, namijenjenog da mu pomognu tokom njegovog putovanja na onaj svijet.

Na tom spisku, velikim slovima, našlo se i jedno otkriće koje je godinama intrigiralo istraživače. Dvije pažljivo mumificirane bebe ženskog pola ležale su u prostoriji u kojoj je ležao i on sam. Tok ovog istraživanja, kao i rezultati, konačno su predstavljeni u dokumentarnom filmu Secrets: Tut’s last mission, koji je prikazan na kanalu naučne institucije Smithsonian (Smithsonian Channel).

Mumificirana tijela djevojčica bila su savršeno očuvana, a njihovi ostaci danas se čuvaju u muzeju u Gizi.

DNK analiza djevojaka zaprepastila je istraživače, nakon što su rezultati pokazali da su to najvjerovatnije Tutankamonove kćerke.

Jedna djevojčica je umrla sa oko četiri mjeseca, a druga na rođenju.

“U drevnom svijetu postojala je visoka stopa mortaliteta dojenčadi i djece, pa – iako potresno, otkriće nije začuđujuće”, rekla je profesorica Salima Ikram, egiptolog sa Američkog univerziteta u Kairu.

“Ono što je izvanredno je to što su pažljivo mumificirne i stavljene u kovčege u grobnicu njihovog oca, što nije bila uobičajena praksa.”

Kao što je pripovjedač dokumentarca primijetio: “Male mumije su nevjerovatno rijetko otkriće.” Posebno u ovom slučaju jer su i samog Tutankamona zvali – faraon dječak.

Iako su mnogi bili začuđeni ostacima, egiptolog dr Joyce Tyldesley vjeruje da postoji objašnjenje zbog čega je to urađeno.

Ona smatra da su one bile poseban zalog. Stari Egipćani bili su izuzetno posvećeni pogrebnim ritualima i pomno su se pripremali za zagrobni život. Imali su nekoliko planova kako bi osigurali sebi blagostanje na onom svijetu, pa ako jedan nije dovoljan, uvijek je tu rezervni.

Ako jedna od pripremljenih stvari ne uspije da ih provede na tom putu i ne pomogne im u njihovoj borbi protiv demona, druga stvar možda hoće.

“Tutankamon je bio veoma bogat, mogao je da sagradi grob svojim kćerkama da je to želio”, objasnila je dr Tyldesley.

Blago iz Tutankamonove grobnice

“Dakle, činjenica da su njihova tijela sahranjena sa njim sugeriše da za to postoji i ritualni razlog, ne samo emotivni.”

U drevnoj egipatskoj umjetnosti žene i djevojke su često smatrane zaštitnicima, i predstavljane su kako stoje pored svojih očeva ili muževa.

Prema mišljenju dr Joyce, one su bili više od obične sretne amajlije – one su, zapravo, bile aktivni učesnici putovanja kralja Tutankamona kroz podzemni svijet.

“Budući da su fizički smještene sa Tutankamonom u grob, petpostavljamo da je postojalo uvjerenje da će ga one štititi.”

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti