ISTORIČARI TVRDE: “SFINGA IZ GIZE NEKADA IMALA BLIZANCA” – šta se dogodilo sa “drugom” egipatskom sfingom?

Samo nekoliko drevnih struktura je izazvalo toliko kontroverze kao “Velika sfinga” iz Gize u Egiptu. Naučnici, arheolozi i istoričari su dugo raspravljali o njenoj starosti, svrsi, originalnom izgledu, a ova misteriozna egipatska struktura i dalje pokreće više pitanja nego odgovora.

 

 

Pored svih neriješenih zagonetki, postoji i kontroverzna teorija koja ukazuje na to da je sfinga iz Gize nekada imala blizanca. Ako je to tačno, šta se onda dogodilo sa “drugom” egipatskom sfingom? Gdje se nalazila i kako je uništena?

Teoriju da je “Velika sfinga” iz Gize možda imala bliznakinju su iznijeli istoričari Gerry Cannon i Malcolm Hutton.

Radeći zajedno sa egiptologom Bassam el-Shammaaom, njih dvojica su zaključili da je nekada postojala druga sfinga, te misle da imaju dokaze koji mogu potkrijepiti njihovu tvrdnju.

Druga sfinga je bila “ženka”, a statua je nestala pod neobjašnjivim okolnostima. Međutim, Cannon tvrdi da je uspio da pronađe trag izgubljene statue, analizirajući konstrukciju područja oko piramida.

Zakopana već hiljadama godina, druga sfinga se nalazi u drugom koritu pored muške sfinge, koja stoji pred jednom od Velikih piramida.

Istraživanje istoričara ukazalo je na činjenicu da je svaka sfinga morala biti izrađena od prirodnog kamena, i dugo prije nego što je pijesak prekrio tu oblast. To znači da su statue morale biti izrađene, kada je ova oblast imala mnogo topliju i plodniju klimu. U davnim vremenima, prije nekoliko hiljada godina, ova ogromna oblast je bila plodna travnata površina.

Zatim se nešto dogodilo i Zelena Sahara se pretvorila u pustinju.

Danas postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da je pustinja Sahara nekada bila ekosistem travnate površine, i da je bila mnogo vlažnija nego što je danas. Velika sfinga i njen pratilac su morali biti izgrađeni tokom tog vremena.

“Sfinga je morala biti izgrađena kada tamo nije bilo pijeska. Ne možete isklesati kamen kada je ispod pijeska. Kada nije bilo pijeska, prije oko 12.000 godina, ni Egipćani nisu bili tamo”, rekao je Cannon.

Još jedan dokaz koji govori u korist teorije o drugoj sfingi je “Stela snova” ili “Stela sfinga” iz vremena faraona Tutmozisa IV. Dvije sfinge su jasno prikazane na “Steli snova”.

Da li je udar groma uništio drugu sfingu?

El-Shammaa je istraživao slike koje je napravio NASA-in satelit “Endeavour”. Po njegovom mišljenju, postoji podzemna anomalija u blizini Sfinge i on misli da su to ostaci bliznakinje.

Nije poznato šta je uništilo drugu sfingu, ali El-Shammaa spekuliše da je to možda bio grom.

Većina egiptologa nije zainteresovana za teoriju “druge sfinge”

Mnogi podržavaju teoriju “druge sfinge”, ali takođe postoji  i velika opozicija među egiptolozima, koji misle da je ta ideja pretjerana.

Još 2003. godine je Cannon kontaktirao Zahi Hawassa, egipatskog arheologa, egiptologa i bivšeg državnog ministra za antikvitete i zamolio ga da potvrdi njegove pretpostavke.

Prema Cannonovim riječima, odgovor od Hawassa je bio jednostavan i negativan. Havas je izjavio da on nema namjeru da sarađuje sa Cannonom, jer on radi i pomaže samo ozbiljnim, uglednim institucijama.

Sfinga – važan simbol mnogih drevnih civilizacija

Ipak, teorija da je nekada postojala druga sfinga u Gizi uopšte nije toliko nenormalna. Arheološka otkrića pružaju dokaze da sfinge zaista dolaze u paru. Bez otvorenog pristupa nikada ne možemo riješiti zagonetku druge sfinge. U ovom trenutku, moguće postojanje druge nepoznate sfinge ostaje neriješena drevna misterija.

Mi smo skloni tome da sfinge povezujemo sa Egiptom, ali je ovo intrigantno stvorenje bilo dobro poznato i na mnogim drugim drevnim mjestima. Drevne civilizacije su smatrale da je sfinga čuvar znanja i simbol zagonetki i intriga.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti