Istina iza priče koja kaže da je “Walt Disney zamrznut i da će ga jednog dana ‘probuditi’ …”

Kada čujete termin “Disney na ledu”, možda ćete pomisliti na veoma popularnu trupu klizača koja svoju tačku u kojoj se pojavljuju Micky i Minnie Mouse izvodi širom svijeta. Ali, možda ste od onih kojima će prva asocijacija na to biti i pomalo uznemirujuća urbana legenda koja kaže da je tijelo Walta Disneya zamrznuto u kriogenoj komori koja sadrži tečni azot da bi se kasnije oživio.

Milioni djece širom svijeta i generacija ljudi koji su odrasli na Disney crtaćima možda bi se i obradovali mogućnosti da njihov tvorac “magično” oživi i ponovo bude među nama, ali istina je da se to neće dogoditi i da je riječ ipak samo o – urbanoj legendi.

Hronični pušač

Walt Disney bio je strastveni pušač još od Prvog svjetskog rata. U godinama koje su usljedile zaposleni u kompaniji su uvijek znali kada on dolazi jer bi se čuo karakteristični suhi kašalj, a posljednje godine života bio je i vidno iznemogao i iscrpljen.

Dugo je bolovao od hronične opstruktivne bolesti pluća, kao i od teškog oštećenja kičme usljed pada sa konja dok je igrao na holivudskom polo turniru ’30-ih godina prošlog vijeka.

Početkom novembra 1966. Disney je počeo da se žali na jak bol u vratu i nogama zbog kog mu je postalo teško da radi. Rendgenski snimak grudnog koša otkrio je tumor veličine oraha u lijevom plućnom krilu, a onkološki hirurzi su preporučili hitno uklanjanje većeg dijela lijevog plućnog krila.

Dan kad je otišao Walt Disney

Operacija je izvedena 6. novembra iste godine. Disney se žalio na kratak dah, ali jednom kada su hirurzi pristupili operaciji otkrili su da je pravi problem to što se rak pluća već proširio na limfne čvorove i druge dijelove tijela.

Uvijek energičan, Disney je nakon operacije postao sjenka čovjeka kakav je bio, a hemoterapija je činila da se osjeća joć nemoćnije. Iako je silno želio da se vrati na posao, nikada više nije kročio u svoj voljeni studio. Dvije nedjelje nakon operacije Walt Disney je hitno vraćen u bolnicu. Umro je 15. decembra 1966. Bilo mu je 65 godina.

Kremiran je dva dana nakon smrti, a urna u kojoj je bio njegov pepeo je sahranjena u porodičnom mauzoleju na groblju u Kaliforniji. Bila je to mala privatna služba kojoj su prisustvovali samo njegova žena, njegove kćerke i njihovi muževi i djeca. Po njegovoj zričitoj volji, nije organizovana javna sahrana.

Porijeklo urbane legende

Teško je tačno odrediti kada su i kako tačno počele glasine o tome da je Disney zaleđen. Početkom 1967. godine, samo nekoliko nedjelja nakon njegove smrti reporter tabloida “The National Spotlite” tvrdio je da se ušunjao u bolnicu u kojoj je Disney proveo posljednje dane i vidio čuvenog umjetnika u kriogenom metalnom cilindru!

Tabloid je kasnije priznao da je vijest izmislio, podstaknut pričama o “zamrzavanju ljudi” koje su tih dana bile aktuelne (dvije nedjelje nakon smrti Disneya zaleđen je prvi čovjek ikada), ali je priča nastavila da živi.

Godine 1969. francuski časopis “Ici Paris” i američki magazin “The National Tattler” proširili su glasine predviđajući da će Disney biti “odmrznut” 1975. Neki su otišli toliko daleko da su tvrdili da je komora u kojoj “spava” pohranjena u Disneylandu u Kaliforniji.

Neki su nagađali da je Disney čitao knjigu Roberta Etingera iz 1964. godine, “Perspektiva besmrtnosti”, koja je na jednom mjestu govorila o vjerodostojnim i manje vjerovatnim aspektima nauke o krionici.

Ta knjiga, i mnoge druge slične njoj, koje su se pojavile dugo nakon njegove smrti, predviđale su dan kada će medicina biti dovoljno napredna da izliječi bolesti zamrznutih i uspavanih osoba dozvoljavajući stručnjacima za krioniku da ih odmrznu i tako “vrate u život”.

Ipak, nema dokaza da je Disney ikada čuo, a kamoli čitao ovu knjigu. Jedna od njegovih kćerki, Diane je 1972. javno dematovala glasine.

– Nema apsolutno nikakve istine u tome da je moj otac, Walt Disney, želio da bude zamrznut. Sumnjam da je moj otac ikada čuo za krioniku – istakla je ona.

Ipak, priče o tome da Disney “spava” i čeka da bude probuđen nastavile su da žive. Tokom ’90-ih ove urbane legende su navedene kao “stručni citati” u nekoliko manje nego pouzdanih Disneyevih biografija, a nakon pojave interneta proširile su se svijetom neviđenom brzinom.

I – mit je rođen!

Izvor: istorijskizabavnik.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti