8 zanimljivosti iz istorije: Zašto je egipatska vladarka Hatšepsut nosila lažnu bradu?

Zašto su japanski vojnici zamotavali glave maramama prije odlaska na ratište? Kad su stvoreni popularni autići na sudaranje? Kojim je izumom nauku zadužio američki glumac Paul Winchell?

1. Japanski vojnici u bitke su rijetko odlazili otkrivene glave, kako u drevnoj tako i u novijoj istoriji. Među njima je, naime, bilo rašireno staro praznovjerje da povezivanje glave maramom donosi sreću na bojnom polju.

2. Alma, Lucille i Marie Pufpaff, sestre blizanke iz američkog grada Clevelanda, udale su se istog dana, 12. aprila 1932. godine. Pedeset godina kasnije, tri vitalne starice zajedno su proslavile zlatni pir!

3. Drevni Egipćani bradu su smatrali simbolom moći i časti, pa su je faraoni obavezno nosili. Toga nisu bile pošteđene ni žene. Tako je i Hatšepsut, egipatska vladarka od 1488. do 1468. godine prije nove ere, redovno nosila vještačku bradu. Pripisivali su joj božansko porijeklo, a na slikama su je portretirali kao muškarca.

4. Autići na sudaranje, popularna atrakcija u većini lunaparkova na svijetu, izumljeni su davne 1928. godine. Mališani su se njima prvi put provozali na sajmu u engleskome obalnom gradu Skegnessu.

5. Lukinu jamu, najdublju jamu u Hrvatskoj, 1992. godine su otkrili slovački speleolozi. Devetnaest godina kasnije, istraživanje je pokazalo da je dublja nego što se ispočetka mislilo – njen otvor nalazi se na 1438 metara apsolutne visine. Nalazi se u strogom rezervatu Hajdučki i Rožanski kukovi, šest kilometara južno od meteorološke stanice na Zavižanu, a ime je dobila po zagrebačkom geologu i speleologu Ozrenu Lukiću “Luki”, koji je 1992. poginuo u ratu.

6. Čuveni francuski kipar Auguste Rodin (1840. – 1917.) nevjenčanu suprugu Rose Beuret do oltara je odveo nakon – pedeset tri godine veze! Bračna sreća nije bila dugoga vijeka: Rose je umrla dvije sedmice nakon vjenčanja, a nekoliko mjeseci nakon nje svijet je napustio neutješni udovac.

7. Paul Winchell (1922. – 2005.), američki glumac i trbuhozborac, u slobodno vrijeme bavio se medicinom. Manje je poznat podatak da je upravo on patentirao prototip vještačkog srca!

8. O smrti Tutankhamona, egipatskog faraona koji je živio u četrnaestom vijeku prije nove ere, postoje dvije teorije. Prema jednoj, ubio ga je dvorjanin Aja, koji je nakon njegove smrti došao na prijestolje; prema drugoj, nastradao je od ugriza nilskog konja.

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti