NESTALA U SVEMIRU: Misterija koja traje decenijama – Šta se desilo sa Ruskinjom, njene posljednje riječi izazivaju jezu

Astronaut ne može biti svako, a osoba koja se ovim poslom odluči baviti, mora imati niz sposobnosti i vještina. No, ni to im nekada nije garancija da će se uspjeti spasiti ako na letu nešto ode u pogrešnom smjeru. Jer događaju se i takve misije.

astro1

Tako se jedna bizarna nesreća, koja se dogodila na početku svemirske utrke SAD-a i SSSR-a, još uvijek ne može objasniti.

Svi se većinom sjećaju uspješne misije i čovjeka koji je hodao po Mjesecu. Sve je počelo 12. aprila 1961. godine, Rusija je uspješno u orbitu poslala prvog čovjeka – Jurija Gagarina. Ubrzo je stigao i odgovor SAD-a koji su poslali Alana Sheparda.

Miris takmičenja osjećao se u vazduhu, pa se Rusija spremala za još jedan let. Ovog puta odlučili su srušiti Gagarinov rekord.

Sovjeti su planirali lansirati svoju misiju prije Amerikanaca. Misija koju su lansirali 16. maja 1961. godine zabilježila je 17 krugova oko Zemlje. I tu nisu htjeli stati, nego su u svemir poslali prvu ženu.

Lansiranje je prošlo dobro, no kada je trebala ući u atmosferu, nešto je pošlo po zlu. Niko zapravo nije saznao šta se tačno dogodilo, ali snimke njenih posljednjih trenutaka i danas, decenijama poslije, izazivaju jezu.

Snimke nemaju dovoljno dokaza o autentičnosti, no čini se kako su nastale u trenutku pokušaja ponovnog ulaska u zemljinu atmosferu. Do tog trenutka zalihe kisika smanjivale su se i bile gotovo iscrpljene.

Postoji snimka njenih posljednjih riječi, izrečenih preko radio veze. Ono što je kazala bilo je:

“Slušajte … slušajte! Dođite … dođite … pričajte sa mnom! Pričajte! Vruće je … vruće je … nije li ovo opasno? … Vruće mi je … mogu vidjeti plamen! Vruće mi je … 32 … 41 … vruće mi je … Vidim plamen! Vruće mi je … hoću li se srušiti?” 

Prema snimci očito je da je povratak na Zemlju krenuo u pogrešnom smjeru i ništa nije funkcionisalo. Raketa je gorila dok se vraćala, a s njom i žena.

Na kraju snimke čuje se da su je obuzele emocije, najvjerovatnije jer je znala da je kraj blizu. Nakon posljednjih snimki, zavladala je tišina.

Tri dana kasnije, 26. maja 1961. godine, Sovjeti su objavili da se svemirska letjelica vratila na Zemlju. Raketa je u potpunosti izgorjela, a ženino tijelo nije se moglo naći. O tome se u javnosti nikada nije pričalo.

Do danas Rusija poriče da se to ikada dogodilo. Vjeruje se da Rusi čuvaju snimke brojnih izgubljenih astronauta tokom godina. Kao i u slučaju ove žene, oni i dalje negiraju da su ti ljudi ikada bili u svemiru.

Izvor: faktor.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti