NAJKRAĆI MOST na svijetu u istoriju je ušao iz jednog sasvim neobičnog razloga

Drveni most(ić) El Marco koji prelazi preko potoka Abrilongo bi bio samo jedan romantičan seoski mostić u šumarku i ni po čemu ne bi bio poseban, da se njegovi krajevi ne nalaze u različitim državama.

Titulu najmanjeg međunarodnog mosta mnogi greškom dodjeljuju mostu koji se proteže od SAD-a do Kanade i spaja dva ostrva Veliki i Mali Zavikon.

Međutim, portugalsko-španski most El Marco je dugačak 3,2 metra, odnosno za oko 4 metara je kraći od svog sjevernoameričkog “kolege”. Predviđen je samo za prelaz pješaka i dvotočkaša i spaja opštinu La Codosera u španskoj provinciji Badajoz sa portugalskom  Arronches. Na obje strane mosta postoje table koje pokazuju čija je teritorija u pitanju.

Ranije se na tom mjestu nalazio stari klimavi most od dasaka preko koga su šverceri obje države trgovali robom: Portugalci peškirima i kafom, a Španci vinom i posuđem. Potpisivanjem Šengenskog ugovora čiji je cilj bio da se ukinu granični prelazi između država potpisnica, sa ovom trgovačkom praksom na sred mosta se prekinulo.

Most je 2008. godine ojačan metalnim gredama, betonskim prilazima i novom ogradom na inicijativu portugalske opštine Arronches, a u njegovoj obnovi su učestvovale obje strane. Ono što se nije promijenilo je njegova dužina. Iako je kratak, on igra veliku geografsku ulogu u povezivanju ovih susjednih zemalja.

Izvor: medias.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti