Brigham Young: Mormonski vođa koji je imao 55 supruga!

Dana 01. 06. 1801. rođen je značajni mormonski vođa Brigham Young, koga neki nazivaju i Američki Mojsije, zbog velike uloge koju je imao u ranim danima Mormonske crkve (puni joj je naziv Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana, tj. na engleskom jeziku The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints).

Naime, Brigham Young poveo je mormone u novu postojbinu na području današnje američke savezne države Utah. Ta je država i danas većinski mormonska. Osnovao je Salt Lake City, svjetsko središte Mormonske crkve.

Brigham Young bio je tokom gotovo 30 godina predsjednik Mormonske crkve. Naime, nakon što je osnivač te religije – Joseph Smith – ubijen 1844. godine, mormoni su se iselili daleko na američki zapad – u današnji Utah (u prethodnoj postojbini bili su nepoželjni). Mormone je u tom egzodusu na zapad vodio upravo Brigham Young. On je, ugledavši prikladno mjesto, odredio gdje će mormoni napraviti svoj novi grad – Salt Lake City. Taj grad danas s okolinom ima milionsko stanovništvo. Po Brighamu Youngu ime je dobio i poznati univerzitet u državi Utah (Brigham Young University). Za taj univerzitet nekad je igrao poznati hrvatski i jugoslovenski košarkaš Krešimir Ćosić, koji je i sam prihvatio mormonsku vjeru (kasnije je osnovao mormonsku zajednicu u Hrvatskoj). Brigham Young University najveći je vjerski univerzitet u čitavom SAD-u.

Brigham Young

Dakako, Brigham Young bio je mnogoženac (poligamist), što je bila praksa koju je ustanovio još osnivač Mormonske crkve – spomenuti Joseph Smith. Brigham Young oženio se s čak 55 žena. S njima je imao 56 ili 57 sinova i kćeri. Young je imao veliku kuću zvanu Lion House u Salt Lake Cityju. Ta je kuća bila vrlo dugačka, a svaka je supruga navodno imala vlastita ulazna vrata, čiji je ključ čuvala u džepu.

Pri udaji njegove su žene bile vrlo različite dobi. Najmlađa je imala samo 15 godina, a najstarija čak 69. Tri su žene pri udaji imale samo 16, a šest ih je već bilo starije od 60. Posljednji se put Brigham Young oženio kad je već bio u 72. godini, a umro je sa 76 godina.

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti