Čudne figure s ‘ogromnim glavama’ pronađene naslikane u kamenom skloništu u Tanzaniji

Arheolozi su 2018. u rezervatu Swaga Swaga u Tanzaniji naišli na nevjerovatno otkriće: 52 oslikana skloništa u stijenama. Vrijeme je uništilo većinu slika, a od onih koje su sačuvane jedna je bila apsolutna enigma.

Nalazište Amak’hee 4 bilo je u davnini detaljno oslikano figurativnom umjetnosti. Prikazana su i tri tajanstvena, antropomorfna lika s izuzetno velikim glavama.

Prema arheologu Macieju Grzelczyku sa Jagielonskog univerziteta u Poljskoj, ove figure mogle bi riješiti misteriju drugih takvih likova koji su nađeni u obližnjim pećinama, piše Science Alert.

Teško je točno datirati nalazište Amak’hee, ali Grzelczyk smatra da je staro najmanje nekoliko stotina godina; s time da može biti staro i nekoliko hiljada godina. Gotovo je u potpunosti oslikano crvenom bojom, osim pet figura koje su predstavljene u bijeloj boji. Starost pigmenata boje, kao i odsutnost teme domaćih životinja, ukazuje na to da se radi o prilično starom nalazištu, koje potiče još iz vremena lovačkog društva u toj regiji.

Ogromne glave

Prikazane su životinje koje izgledom podsjećaju na gnue, eland antilope, bivole i žirafe. Na slikama se pojavljuju i sitni likovi nalik ljudima s velikim glavama. No, tri figure su posebno interesantne.

“Među slikama nalazišta Amak’hee 4 posebno se ističe scena koja prikazuje tri velika lika. Čini se da oni imaju stilizirane glave bivola na kojima se možda prepoznaju dva roga i spuštene uši”, navodi Grzelczyk u istraživanju.

“Unutar kulture naroda Sandawe, koji potiče od drevnih grupa te regije, ne nalazimo motive ljudi s glavama bivola ili onih koji se mogu preobraziti u te životinje; tako da ove figure mogu prikazivati i nešto sasvim drugo. No, treba uzeti u obzir da bivolji rogovi imaju značajnu ulogu u nekim Sandawe ritualima”, kazao je poljski arheolog.

Nedaleko od Amak’hee 4, u regiji Kondoa u srednjoj Tanzaniji, dvije pećinske slike jako podsjećaju na ove tri figure.

Na lokalitetu Kolo B2 prikazane su tri figure kako stoje zajedno, a na Kolu B1 tri su takva lika prikazana vodoravno, kao da leže na tlu. Po sredini tijela svih figura prolazi ravna linija (slika dolje). Svi likovi imaju jako velike glave, iako su onima na lokalitetima Kolo glave prikazane kao pruge. Arheolozi smatraju da glave s prugama prikazuju neko pokrivalo za glavu, dok ostale figure izgledaju kao da nose kompleksnije frizure.

Značajna razlika

No likovi prikazani na lokalitetu Amak’hee 4 imaju neke značajne razlike spram onih u Kondoi. Izgleda da su njihove glave ispunjene bojom i imaju važniju ulogu unutar radnje prikazane na slikama.

“Figure iz Amak’heea 4 primjetno su veće od onih na Kolu i čine glavni motiv oko kojeg se odvija ostatak pripovijesti. Suprotno tome, slike na Kolu su izolirani prikazi, bez jasne veze s ostatkom slika”, navodi Grzelczyk.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti