Zlatibor kakav još niste vidjeli: Fotografije prvih ronilaca pod ledom Tavničkog jezera

“Dočekala nas je voda očekivane temperature od 2 stepena Celzijusa, sa horizontalnom prozirnošću od nekih 7 do 10 metara”, piše Janez Kranjc i vodi nas u nesvakidašnju avanturu

“Legenda kaže da je u januaru mjesecu 2021. godine moguće u Srbiji zaroniti ispod leda …” Odlučili smo da krenemo tragom ove moderno/tradicionalne fraze i put nas je odveo u centralnu Srbiju, na planinu Zlatibor. Januar je bio bogat snježnim padavinama, pa smo znali da nas u planinama čekaju izazovi probijanja kroz snijeg.

Naš cilj je bilo Tavničko jezero, koje se nalazi na dijelu Zlatibora koji nisi lokalni naziv Murtenica. Jezero je nastalo na nekadašnjem kopu rudnika magnezita, gdje su rudari prije tridesetak godina vršili iskopavanja. Kada je rudnik zatvoren, planinski potok je veoma brzo počeo da ga puni vodom i nastalo je jezero. Teren je kamenit, pa je voda u jezeru solidne prozirnosti. Nalazi se na nadmorskoj visini od skoro 1000 metara, a obzirom na mikro klimu, ove zime je zaledilo već krajem decembra 2020. godine. Sa ostalim dobijenim informacijama od Zlatiboraca koji žive u neposrednoj blizini, procijenili smo da se vrijedi pokrenuti i poći u potragu za ledom.

Do kuće porodice Savković, koji žive na litici iznad Tavničkog jezera, bilo je relativno lako doći. “Dolazili su neki ronioci preko ljeta prošle godine, ali vi ste prvi koji su se zaputili ovamo zimi!” – rekao nam je stari domaćin. Od njihove kuće put se krivudavo spuštao ka jezeru. Nekoliko dana ranije, tuda je prošao traktor sa ralicom za snijeg i napravio kakav-takav put. Znali smo da za naš automobil to neće predstavljati prepreku, ali brinuo nas je kombi sa opremom. Ispostavilo se da smo u pravu, ali nakon sat vremena zaglavljivanja, proklizavanja, odglavljivanja i uz vuču vitla stigli smo do jezera. Ostalo je još “samo” da se iskopa prtina kroz snijeg dužine nekih stotinjak metara, otvori rupa u ledu i zabava je mogla da počne.

Kada je motorna testera napravila prvi rez na djevičanski netaknutoj ledenoj ploči, shvatili smo da je debljina leda solidnih 15 centimetara. To nam je omogućavalo bezbjedan prilaz rupi i pripremu zarona. Za ovo ronjenje pod ledom nosili smo suha odjela iz X1 i X3, regulatore 25XR DR i 25XR CR Full Tek Set, prsluke sa grijačima Active Heating Vest, DCTV canister lampe i kacige sa dodatnim back up lampama. Tako opremljeni, bili smo potpuno spremni da zaronimo u ledom okovano jezero.

Dočekala nas je voda očekivane temperature od 2 stepena Celzijusa, sa horizontalnom prozirnošću od nekih 7 do 10 metara. Dno je bilo kamenito, što smo i pretpostavljali obzirom na okolni teren i činjenicu da je to nekada bio rudnik magnezita. Maksimalna dubina koju smo pronašli je 8 metara, što se poklopilo sa informacijama koje smo prethodno imali. Pod vodom smo proveli oko sat vremena, a na površinu smo donijeli prve fotografije Tavničkog jezera u zimskim uslovima. U razgovoru sa jmeštanima, saznali smo da smo prvi ronioci koji su zaronili pod led Tavničkog jezera.

Iako je spoljna temperatura bila ispod nule, hladnoću jednostavno nismo osjećali dijelom zbog kvalitetne opreme, a dijelom zbog adrenalina i zadovoljstva što smo ostvarili svoj cilj. Sutradan smo cijelu akciju ponovili, ali ovaj put sa razrađenom tehnikom prilaska jezeru i još dužim ronjenjem. Imali smo sreću sa vremenom pa nam se Zlatibor prikazao u svojoj raskošnoj ljepoti, prekriven snijegom i ledom. Kada tome dodamo uživanje u vrhunskoj hrani i tradicionalnu gostoljubivost stanovnika ovog kraja, možemo reći da je ovo bila avantura koju ćemo pamtiti i veoma rado ponoviti.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti