Bosansko čudo od djeteta zadivilo Australiju: Petogodišnja Lejla ima ekstremnu sposobnost pamćenja

Petogodišnja djevojčica iz Australije, porijeklom iz BiH Lejla Sinanović, proglašena je genijem u toj zemlji zahvaljujući svom nevjerovatnom daru i fotografskoj memoriji

ls1

Naime, iako tek ovih dana treba krenuti u školu, njeno znanje je nevjerovatno za razliku od prosječne djece u njenom uzrastu ali i onih starijih.

Lejla je već u stanju da “izrecituje broj” ‘pi’ do čak 140 decimalnih mjesta …

Sa samo 15 mjeseci naučila je da speluje svoje ime i prezime, a može se sjetiti i imena ulica kojima je prolazila automobilom prije više sedmica, kao i detalje hotelskih soba u kojima je odsjedala kada je imala samo dvije godine.

Članovi njene porodice su izuzetno cijenjeni članovi bosanske zajednice u Australiji.

Kako kaže Lejlina majka Zineta, ona je tipična petogodišnjakinja koja voli ići u park, igrati se sa svojim prijateljicama i igračkama, te voziti biciklo.

“Djeca su kao spužve i uče mnogo brže od odraslih. Lejla nije rođena kao genije ili sa fotografskom memorijom. Od njenog rođenja stalno smo joj čitali knjige i uključivali je u aktivnosti za koje smo se nadali da će joj pomoći u životu. Od šestog mjeseca života Lejla pohađa časove Šišida centra za rano obrazovanje. To je program koji se fokusira na učenje kroz igru. Na časovima pjevaju pjesme, rade flash kartice i labirint zagonetke, što donosi zabavne aktivnosti ranog djetinjstva, ali i stvara snažan temelj za pismenost i matematičke vještine, te promociju socijalne interakcije i ličnog razvoja. Vjerujemo da je ovaj program zajedno sa drugima bio temelj za pamćenje i nevjerovatan mozak naše Lejle. Njenu nevjerovatnu vještinu smo vidjeli u akciji kad je imala jednu godinu. Čitali smo joj knjige i mislili smo da je naučila čitati. Nije znala čitati, ali je zapamtila riječi i stranice. Ona je u stvari zapamtila mozgom”, kaže majka Zineta.

ls2

Osim engleskog priča i bosanski jezik, koji, kako priznaje njena majka, trenutno ipak više razumije nego što ga govori.

Lejla pohađa i sate baleta, plivanja, klavira, a uskoro će se kvalifikovati za crveni pojas u taekwandou.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti