10 istorijskih fotografija koje su osvojile Pulitzerovu nagradu i dramatične priče iza njih

Ne kaže se uzalud da slika govori više od hiljadu riječi. Fotografije imaju veliku moć vrlo jednostavnog prenošenje priča i izazivanja emocija.

No ponekad su priče u pozadini nastanka nekih fotografija jednako zanimljive kao i one same. Pravi primjer za to su ove fotografije koje su osvojile Pulitzerovu nagradu i fascinantne priče iza njih.

1. “Napad nožem u Tokyju”, 1967.

Situacija koju prikazuje fotografija dogodila se tokom burnih izbora u Japanu, pred tri hiljade ljudi. Jedan ogorčeni student izvukao je dugački mač i zabio ga 11 centimetara duboko u abdomen ovog političara. Fotograf Yusushi Nagao bio je na pravom mjestu u pravo vrijeme i ovjekovječio trenutak kad je student izvlačio oštricu noža nakon drugog uboda, a ova “crna” fotografija osigurala mu je Pulitzerovu nagradu.

2. “Trenutak sreće”, 1974.

Premda fotografija prikazuje trenutak sreće kad se pukovnik Robert Stirm vratio kući svojoj porodici iz zatvorskog logora u sjevernom Vijentamu, ipak ima tužnu priču u pozadini. Njegova supruga, tri dana prije njegovog povratka kući, poslala mu je pismo u kojem ga je obavijestila da ga ostavlja, pa je i sam Stirm priznao da ima pomiješane osjećaje prema fotografiji koja je trebala simbolizovati nadu i ozdravljenje.

3. “Oswaldovo ubistvo”, 1964.

Fotograf Robert Hill Jackson trebao je snimiti prevoz Lee Harvey Oswalda u zatvor nakon što je osuđen za ubistvo predsjednika Johna F. Kennedyja. Dok se akcija odvijala u podrumu zgrade policije i suda u Dallasu, Jackson se morao strateški pozicionirati kako bi postigao najbolji mogući snimak, a zanimljivo, ometao ga je čovjek koji je, trenutak kasnije, skočio i ispalio metak u Oswalda. U stom trenutku i Jackson je pritisnuo okidač fotoaparata!

4. “Tragedija pored mora”, 1955.

John L. Gaunt ovjekovječio je tragediju dvoje roditelja pokraj uzburkanog mora koji su upravo shvatili da su izgubili dijete. McDonaldovi su šetali plažom dok se njihov sin Michael igrao u blizini i ušao među valove, a da oni to nisu niti primijetili.

5. Izbjeglice prelaze preko oštećenog mosta u Koreji, 1951.

Max Desfor bio je na dužnosti fotografa i pratio američke vojnike na prvoj liniji tokom rata između Sjeverne i Južne Koreje. Dana 4. decembra 1950. vozeći se oko Pjongjanga, primijetio je bombardovani most na kojem je stotine ratnih izbjeglica pokušavalo preći na drugu stranu rijeke Taedong. Bilo je vrlo hladno i Max se sjeća da je jedva mogao pritisnuti okidač zbog izrazito niskih temperatura.

6. “Spašavanje na mostu Pit River.”, 1954.

Autorka ove dramatične fotografije je Virginia Schau, prva žena koja je dobila Pulitzerovu nagradu za fotografiju. Dok je vozila roditelje na izlet, svjedočili su nesreći kamiona na mostu Pit River. Snimila je ovu fotografiju svojim amaterskim aparatom Kodak Brownie.

7. “Bijeg iz vatre”, 1976.

Stanley Forman ovjekovječio je sablastan trenutak u kojem su 19-godišnjakinja i njezino dvogodišnje kumče pali s protivpožarnih stepenica zapaljenog stana u Bostonu. Fotka je izazvala jake emocije u javnosti, što je na kraju dovelo do usvajanja novih, strožih zakona o protivpožarnim stepenicama.

8. “Povratak kući”, 1944.

Da bi snimio fotografiju “Povratak kući”, Earle Bunker morao se dobro naoružati strpljenjem. Naime, više od 24 sata čekao je voz kojim se kući vraćao pukovnik Robert Moore nakon služenja u Drugom svjetskom ratu.

9. “Coretta Scott King”, 1969.

Dirljivu fotografiju Corette Scott King i njene kćerke Bernice u trenutku tuge tokom sahrane Martina Luthera Kinga u aprilu 1968. godine snimila je Moneta Sleet. Dan prije atentata Martin Luther King mlađi uvjeravao je svoje pristaše da ne boji umrijeti i da će uskoro doći vrijeme kad će rasnom ugnjetavanju doći kraj.

10. “Poljubac života”, 1968.

Ova fotografija ima izuzetno dramatičnu pozadinu. Naime, dok je fotograf Rocco Morabito vozio svoj automobil, spazio je električara kako visi naopako na sigurnosnom pojasu te brzo shvatio da ga je ozlijedila struja. Pozvao je hitnu pomoć, a u međuvremenu se popeo još jedan tehničar i uspješno spasio svoga kolegu izvođenjem tehnike usta na usta. Morabito je sve to snimio i na kraju osvojio nagradu.

Izvor: index.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti