Neobična sudbina posmrtnih ostataka Kristofora Kolumba

Posmrtni ostaci Kristofora Kolumba seljeni su mnogo puta, čak i preko Atlantskog okeana. Na kraju su pohranjeni u znamenitu katedralu u Sevilli, gdje se i danas nalaze.

Dana 20. maja 1506. godine umro je čuveni pomorski istraživač Kristofor Kolumbo. Preminuo je u gradu Valladolidu u Španiji, smještenom na području Kastilje. Zanimljivo je da je upravo Valladolid bio u to doba faktička prijestolnica španskih zemalja. Naime, ondje je bilo glavno sjedište dvora Ferdinanda i Izabele, katoličkih vladara koji su poslali Kolumba na čuveno putovanje preko Atlantskog okeana (Madrid je tek kasnije postao španskom prijestolnicom).

Kolumbovi posmrtni ostatci isprva su bili pohranjeni u Valladolidu. Kasnije su preseljeni u Sevillu, a zatim još mnogo dalje – preko Atlantskog okeana u Santo Domingo (na području današnje Dominikanske Republike u susjedstvu Haitija). Kad su Francuzi zauzeli Santo Domingo, Kolumbovi ostaci su prenijeti na Kubu. Nakon špansko-američkog rata, u kojem su Španci izgubili Kubu u korist SAD-a, prenijeti su Kolumbovi ostatci nazad u Španiju. Stavljeni su u katedralu u Sevilli, gdje se i danas nalaze.

Katedrala u Sevilli, gdje je danas Kolumbov grob, najveća je katedrala na svijetu (razlog je tome činjenica da veće katoličke crkvene građevine, poput bazilike sv. Petra u Vatikanu i bazilike Gospe od Aparecide u Brazilu, nisu katedrale tj. sjedišta biskupa). Kolumbov grob u katedrali u Sevilli izveden je u obliku katafalka, tako da njegov kovčeg nose četiri figure – kraljevi Kastilje, Leona, Aragona i Navarre.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti