Phineas Gage, čovjek koji je preživio prolaz metalne šipke kroz glavu (1848)

Željezna šipka debela više od tri centimetra i dugačka oko 109 centimetara proletila je cijelom svojom dužinom kroz njegov mozak, izašla na vrhu glave van i pala oko 25 metara dalje, zamrljana krvlju i mozgom.

Dana 13. septembra 1848. godine 25-godišnji Phineas Gage radio je na miniranju stijena pri građenju željezničke pruge na području američke savezne države Vermont. Prvo bi se izbušila duboka rupa u stijeni u koju se zatim nasipao barut i stavljao fitilj. Zatim bi se u rupu usipalo pijeska i sve bi se nabilo dugačkom željeznom šipkom. Oko 16:30 Gage je radio takav postupak, kad je njegova motka pri udaru u kamen napravila iskru i zapalila eksplozivni naboj. Eksplozija je ispucala željeznu motku ravno u njegovu glavu, i to tako da mu je ušla ispod lijevog oka i izašla na vrhu tjemena probivši lobanju.

Nevjerovatno je da je Phineas Gage to preživio, premda je šipka bila debela više od tri centimetra, a dugačka čak oko 109 centimetara. Motka je proletila cijelom svojom dužinom kroz njegov mozak, izašla na vrhu glave van i pala oko 25 metara dalje, zamrljana krvlju i mozgom. Gage je unutar nekoliko minuta već progovorio, hodao gotovo samostalno i uspravno sjedio u kolima u kojima su ga odvezli do obližnjeg grada.

Prvi ga je pregledao doktor Edward H. Williams. Za vrijeme pregleda Gage je prisutnima opisivao način na koji je ranjen, a liječnik gotovo nije mogao vjerovati da mu je zaista prošla šipka kroz glavu. Na otvorenoj rani se vidjelo pulsiranje mozga. Kad je Gage odjednom povraćao, dogodilo se da je od napora povraćanja dio mozga iscurio iz lubanje i pao na pod. Gage se hrabro držao, no ljudi oko njega su većinom bili uvjereni da će umrijeti. Za deset dana pao je u polukomatozno stanje. Već su pripremili kovčeg i odjeću za pokop.

No, nakon dvije sedmice u polukomi, Gage se počeo neočekivano oporavljati. Mogao je već ustati iz kreveta. Kasnije je počeo i hodati po stubama i izlaziti na ulicu. Krajem iste godine već je jahao na konju. Nije osjećao bol u glavi. Tražio je da mu daju šipku koja mu je probila glavu i posvuda ju je nosio sa sobom nazivajući je moja željezna šipka.

Phineas Gage poživio je još gotovo 12 godina nakon što je doživio nesreću. Njegova lobanja kao i slavna metalna motka čuvaju se danas na Univerzitetu u Harvardu, kao dokaz tog medicinskog fenomena.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti