Znate li: Crtani lik SHREK je baziran na stvarnom čovjeku!

Malo ko nije čuo za Shreka, najpoznatijeg ogara na svijetu, no on nije izmišljen kao što se najčešće misli.

Francuski profesionalni hrvač Maurice Tillet (1903-1954) u svojim 20-ima obolio je od akromegalije, rijetke hronične bolesti zbog koje kosti nekontrolisano rastu, a simptomi se manifestiraju uvećanjem šaka i stopala, zadebljanjem usana i stvaranjem suvišnih bora na čelu.

shrek1

Profesionalni boksač ‘Francuski anđeo’, kako su ga zvali, bio je iznimno multitalentovan čovjek: govorio je 14 jezika, bio je i pjesnik i glumac, ali su ga mnogi ismijavali zbog bolesti. Zato je pobjegao je u SAD, kako bi počeo novi život. Tamo se profesionalno bavio hrvanjem, a najavljivali su ga kao ‘nakaznog ogra u ringu’.

shrek3

Pobijedio je Stevea ‘Crushera’ Caseya 1. avgusta 1944. i ponio naslov svjetskog prvaka. Ipak, emotivni intelektualac živio je kao pustinjak. Uživao je u partijama šaha s biznismenom Patrickom Kellyjem koji ga je i iznevjerio pred kraj života. Umro je 1954. od srca koje je oslabilo zbog bolesti. Prije smrti hrvač Bobby Managoff pitao ga je može li napraviti gipsani kalup njegova lica. Pristao je. Managoff je napravio tri kalupa. Kelly je godinama držao jedan na stolu u radnoj sobi, a prestala dva su u muzejima.

shrek2

Shreka su napravili prema njemu, ali čini se da popularni ogar nosi i karakterne osobine ‘Francuskog anđela’.

shrek5

Izvor: tportal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti