E, ovo su bili voditelji: Nisu kreštali, nisu upadali u riječ, nisu nosili dopi*njake i imali su – završenu školu!

Kad pogledamo ko sve danas ima ulogu TV voditelja, malo je reći da nam se povraća.

A nekada je to izgledalo sasvim drugačije, ozbiljnije i profesionalnije. Kulturan, profinjen i zabavan su bili epiteti koje je imao svaki dobar voditelj. Neke je zaista bilo užitak gledati jer su odlično radili svoj posao – bili su spremni za svaku emisiju koju su vodili i slabo da su dozvoljavali da ih bilo šta iznenadi.

Evo nekoliko njih koji su ostavili najviše traga u medijskom prostoru nekadašnje države.

Milovan Ilić Minimaks je ostao upamćen kao zaštitno lice domaćeg šou biznisa i zabavnog televizijskog programa. Njegove radio i TV emisije bile su najslušanije, odnosno najgledanije, kao što su “Minimaks”, “Minimaksovizija”, “Fonto”, “Nedelja kod Minimaksa”, “Maksovizija”.

U svojim emisijama proslavio je brojne pjevačice narodne muzike, među njima Lepu Brenu i Daru Bubamaru. Krajem 2004. godine, voditelju je transplantirana jetra u Univerzitetskoj klinici u Padovi. Umro je 9. februara u Padovi nakon duge i teške bolesti.

Poznati srpski mađioničar Lazar Antić, poznatiji kao Big Lale, na dan kada se obilježavalo 11 godina od smrti legendarnog TV voditelja i šoumena Milovana Ilića Minimaksa priznaje da mu preminuli drug i saradnik veoma nedostaje. Ali ne samo njemu, već i čitavom domaćem šou biznisu.

vod3

Miloje Mića Orlović ili jugoslovenski John Wayne kako su ga kolege prozvali, karijeru je započeo kao student na radiju Studentski Grad gdje je radio kao sportski novinar, da bi je zatim nastavio na Radio televiziji Beograd, gdje je postao jedan od najpoznatijih voditelja.

Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije, koju je tih godina oformio i s uspjehom vodio legendarni Ranko Žeravica.

Na programu Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. godine kao reporter s nogometne utakmice OFK Beograd – Napredak Kruševac. Televizija Beograd je 28. avgusta 1958. godine emitovala prvi TV Dnevnik, informativno-političkog programa čiji je voditelj bio Mića Orlović. O tom iskustvu je jednom prilikom izjavio: „Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam, tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške.”

U istoriji jugoslovenske televizije ostaće upamćen kao prvi voditelj TV Dnevnika a na prijedlog američke televizije NBC, prešao u redakciju zabavnog programa jer je bio idealan za to. Orlović je ostvario više od 170 reportaža, 300 intervjua, preko 200 TV-reportaža.

vod4

Dunja Figenvald Puletić, poznatija kao Dunja Lango, osim što je važila za jednu od najtalentovanijih, važila je i za jednu od najboljih voditeljica Jugoslavije. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zagrebu. Upisala engleski i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomirala u Beogradu engleski jezik i književnost. Od 1960. do juna 1967. godine radila je na Radio-televiziji Zagreb.

Kada se 60-ih preselila u Beograd, zaposlila se u Radio televiziji Beograd, gdje je radila kao spikerica i voditeljica informativnog programa i kulturno zabavnog programa. Vodila je televizijske prenose muzičkih festivala, kao i kvizove u čijoj je realizaciji učestvovala i kao saradnik.

Vodila je i uređivala evrovizijske emisije. Od 1995. do 1999. godine, bila je urednica i voditeljica emisije Modni magazin na RTS-u, a glumila je u filmovima “Moja luda glava”, “Bez” i “Bombaši”.

Na RTS je radila do juna 1999. godine, kada je otišla u penziju. Preminula je 2015. godine u 74. godini. Tri puta je bila u braku; prvi put u Zagrebu sa novinarem Milanom Sigetićem, drugi put sa Milanom Miličevićem Langom, zbog koga se preselila u Beograd gdje je rodila sina Istoka i kćer Srnu, danas glumicu i autoricu dvaju romana. Treći suprug joj je bio Živko Puletić, s kojim je imala sina Luku.

vod5

Najšarmantnije TV lice ex-Yu prostora je svakako Oliver Mlakar, a može se reći da je njegov zaštitni znak kviz „Kviskoteka“ koja je bila nezamisliva bez njega. U nekadašnjoj Jugoslaviji i Hrvatskoj je postao ikona za televizijsko voditeljstvo svojom jedinstvenošću, naročito svojim iskustvom i glasom.

Rođen u Ptuju 1935. godine, od 1945. do 1953. je živio u Osijeku, 1954. došao u Zagreb, upisao studij francuskog i italijanskog jezika. Glumio je i u jednoj predstavi u pozorištu Gavella koju je režirao Božidar Violić. Bilo je to amatersko pozorište «Zvonko Svjetličić» koje je bilo osnovano pri – Zagrebačkom vodovodu. Kad se pojavila audicija za spikere, prijavio se, prošao i postao spiker na Radio Zagrebu. 1963. prelazi na TV Zagreb.

Više od 40 godina Mlakar je radio kao radijski i televizijski voditelj, a radio je i druge kvizove poput: “Poziv na kviz”, “Kolo sreće”, “Zlatni pogodak”, koji se jedne nedjelje emitovao iz Zagreba, a druge iz Beograda, pa su ga naizmjenično vodili Oliver i Mića Orlović.

Vodio je i poznatu kulinarsku emisiju „Male tajne velikih majstora kuhinje“ sa kuharo Stevom Karapandžom, koja je ugostila brojne poznate ličnosti nekadašnje države.

I nakon što je otišao u penziju, njegov lik je ostao popularan, pa je i dalje nastavio da se bavi voditeljskim poslom.

vod6

Izvor: nostalgicno.novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti