Mladi kvadriplegičar napisao i izdao knjigu

Maturant Macon srednje škole u SAD, Dominik Bergfield je poput svakog drugog studenta, osim što je paralizovan od vrata prema dole. On je oduvijek sanjao da bude pisac, a zahvaljujući brižnom učitelju koji mu je obezbijedio neophodnu tehnologiju njegov san je ispunjen.

S puno upornosti, William King, poslovni instruktor u Macon centru za karijeru, nabavio je tehnologiju koja je omogućila Dominiku da napiše roman.

Ova tehnologija radi pomoću malog senzora koji je postavljen ispod Bergfieldovog nosa. Kada  okreće glavu, infracrvena kamera prati i simulira njegovo kretanje unutar kompjutera, baš kao što to radi kompjuterski miš.

Bergfield je tako uspio da završi pisanje svoje prve knjige pod naslovom “Zemlja” i to za samo nekoliko mjeseci, a zbog njegovog truda i zalaganja, gospodin King je odlučio iznenaditi Bergfielda obezbjedivši i njeno izdavanje.

“Taj paralizovani mladić je dirnuo srca svih nas ovdje s onim što je ostvario,” izjavila je Donna Epperly, supruga Williama Kinga.

Dominik vjeruje da njegov uspjeh može potaknuti i druge.

“Ja sam živi dokaz da nema ograničenja. Ja sam kvadriplegičar i ja sam objavio knjigu, prije nego što sam čak dobio i diplomu srednje škole. Dakle, ako ja mogu to učiniti, ne postoji niti jedna stvar koju vi ne možete učiniti.”

dominik

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti