Kako su popularni ex YU pjevači ‘zaradili’ svoje nadimke!

Nadimci su kao ljepilo, uhvate se čovjeka i ne puštaju ga čitav život! Evo priče kako su svoje nadimke zaradili neki od najpoznatijih muzičara sa ex YU scene.

Mladen Vojičić TIFA

Dobio je nadimak “Tifa” prije nego što je napunio četiri godine, jer je volio vozove i često je vikao “Ide lokomotifa”, pošto je imao problema sa izgovorom glasa “V”.

Vrlo rano počeo je pjevati. Do svoje pete godine, znao je cijeli repertoar Indexa. U osnovnoj školi je postao fan britanskog sastava Sweet. Završio je gimnaziju. Pokušao je studirati na nekoliko fakulteta Univerziteta u Sarajevu (mašinski, arhitektonski, geodetski), ali je na kraju napustio sve, prije nego što se odlučio ozbiljno posvetiti muzici.

Davorin Popović PIMPEK

Rodnim imenom Davorin, u užem krugu porodice i prijatelja uvijek je bio Davor. Od milja su ga zvali i Dačo. Nadimak “Pimpek” dobio je još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha, i naravno, kao posljedicu čuvene bosanske dosjetljivosti i duhovitih asocijacija. Taj mu je nadimak naprosto bio zalijepljen uz ime, pa je čak i jedan njemački on-line magazin, objavljujući vijest o njegovoj smrti, napisao da je Davorin Popović Pimpek puno rodno ime i prezime legendarnog pjevača Indexa. Sam sebe je nazivao pjevačem.

Obično je svoje priče počinjao sa “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže …”, ne dajući svojoj ulozi u Indexima, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga, nego samo pjevač. Pa je s vremenom postao pjevač.

Branimir JOHNNY Štulić

Nakon završetka gimnazije, nije odmah upisao fakultet, već je odlučio prvo odslužiti vojsku. Godine 1969. na radnoj akciji u Beogradu je “zaradio” svoj nadimak Johnny – dobio ga je po strip junaku Johnnyju Panteru. Studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, barem na početku, jer je odsjeke jako često mijenjao. Napokon se zaustavio na sociologiji i tu “zalutao negdje između prve i četvrte godine”. 

Fakultet je u cijeloj toj priči bio sporedan, budući da Štulić otkriva svoj interes i talent za muziku te počinje svirati svoje i tuđe pjesme. Nije poznavao note, svirao je poput mnogih samoukih gitarista, a ukus mu baš i nije bio u skladu s vremenom, ali vježbao je danonoćno.

nadimak

Zlatan Stipišić GIBONNI

Poznati splitski kantautor ima baš zanimljivu istoriju svoga nadimka:

“Zvali su me Džibo još od moje devete godine. Imao sam sreće, jer su me trebali zvati Muco. Kod nas je isto kao na Siciliji, tamo ljude ne zovu pravim imenima nego prema njihovim manama.

Ja sam mucao, ali nekim čudom me je jedan splitski pomorac koji je bio u gradu Džibutiju prvi prozvao Džibuti, a kasnije su to ljudi skratili pa me prozvali Džibo.”

Na pitanje kako se nadimak izgovara kaže:

“Ja se još nisam odlučio je li Dž ili Đ. Mi Dalmatinci ne pravimo baš neku razliku kod izgovora”, kaže Zlatan Stipišić-Gibonni. “Zato ime glasi – kako ga ko izgovori.” 

Kada je u jednom trenutku odlučio da ima svoj bend javila se i ideja da se nazovu Gibo i oni, pa otud sadašnje Gibonni, jer dobro je zvučalo.

nadimak2

Mirko Srdić alias ELVIS J. KURTOVIĆ

U vrijeme kad je Mirko Srdić pravio bend, u komšiluku je živio izvijesni Jasmin Kurtović, veliki rocker. Kad se Jasmin oženio i dobio sina, odmah mu je dao ime Elvis, što su članovi benda odmah uzeli za zezanciju da mu je dao ime po legendarnom Elvisu Presleyu, tako da su svom bezimenom bendu dali ime “Elvis Jasmina Kurtović”. Nakon toga Jasmin Kurtović ih je tužio i sud je zabranio upotrebu tog imena, međutim oni ga više nisu pisali kao Jasmina već su samo koristili slovo “J” (na engleskom pogrešno izgovoreno “dži”), kako ime benda ne bi asociralo na komšiju Jasmina.

Izvor: nostalgicno.novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti