Zločin velečasnog Schmidta: Jedini pogubljeni sveštenik u američkoj istoriji

Hans Schmidt je bio neobičan dječak. Rođen 1881. godine u njemačkom gradu Aschaffenburgu, od malih je nogu imao zastrašujuću naviku da odlazi u lokalnu klaonicu te, ponekad satima, posmatra ubijanje životinja.

Kad nije uživao u prizorima zaklanih svinja, krava i ovaca, pretvarao se da drži misu na improvizovanom oltaru u svojoj dječjoj sobici. Te dvije rane strasti u njegovoj će se kasnijoj dobi stopiti na zaista uznemirujući način.

Schmidt je zaređen za sveštenika u dobi od dvadeset pet godina, a nakon niza premještaja iz župe u župu – zbog disciplinskih problema i nikad dokazanog ali vrlo vjerovatnog falsifikovanja crkvenih dokumenata – sreću je odlučio potražiti “preko bare”. Uz pomoć majčinih poznanstava, dobio je premještaj u New York, u crkvu Sv. Bonifacija na istočnoj strani Manhattana.

Nije bio jedino evropsko “pojačanje” u crkvi – nekoliko dana poslije njega, ondje se kao domaćica zaposlila dvadesetjednogodišnja Austrijanka Anna Aumüller. Opčinjen djevojčinom ljepotom, mladi sveštenik je zaboravio na trivijalnosti poput celibata te se s njom upustio u ljubavnu avanturu. Ne samo to – par se u tajnosti vjenčao, a mladoženja je ujedno vodio obred! Idila je potrajala do dana kad mu je Anne saopštila da je trudna.

Schmidt je znao da je njegova sveštenička karijera gotova ako nešto ne poduzme. Ono što je učinio teško je i napisati: dohvatio je mesarski nož s dugačkom oštricom te prerezao grlo žene kojoj je govorio da je voli više od Boga. Nakon što se bez glasa srušila na pod stančića koji je za nju iznajmio, sveštenik se uhvatio pile za metal te raskomadao svoju žrtvu. Komade njezina tijela nagurao je u nekoliko vreća te bacio u rijeku Hudson.

Kako u afektu nije vodio računa o prikrivanju dokaza, policija mu je već nakon nekoliko dana zakucala na vrata. Priznao je sve, ne pokazujući ni trunke kajanja. “Volio sam je. Znate, žrtve uvijek trebaju biti prinesene u krvi”, riječi su koje su šokirale istražitelje. Dana 18. februara 1916. godine, Schmidt je skončao na električnoj stolici.

Bio je prvi, a do dana današnjeg i ostao jedini pogubljeni sveštenik u američkoj istoriji.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti