Ko ih je pravio i zašto: Misteriozni, skoro 2.000 godina stari Asuka megaliti i neobični ‘kameni brod’ su nepoznanice japanske drevne istorije

Selo Asuka se nalazi u okrugu Takaichi u prefekturi Nara u Japanu, drevnoj zemlji sa istorijskim znamenostima.

U ovom području su otkrivene i drevne palate, a Asuka je vjerovatno bila teritorija naseljena od davnina.

Svoje porijeklo vuče iz perioda “Tumula” (250-552. godine nove ere), koji se naziva i “Kofun jidai”, što znači “period drevnih humki”.

Ovaj period japanske istorije karakteriše posebna vrsta grobnih humki popularnih u to vrijeme. Konkretno, radi se o humkama od terakote u obliku “ključaonice” koje su okružene jarcima.

Ali jedna od najjedinstvenijih karakteristika Asuke je brojno granitno kamenje koje je isklesano u neobičnim oblicima a nalazi se u različitim dijelovima regije.

Među ovim neobičnim i zagonetnim granitnim kamenovima, najveći je onaj poznat kao “Masuda no Iwafune” odnosno “Kameni brod”. Ovaj veliki megalit je dužine oko 11 metara, širine 8 metara i visine 4,7 metara.

Stražnji dio “Kamenog broda”

Njegov vrh je potpuno ravan i na njemu su urezane dvije kvadratne rupe od jednog metra i ivice koja su paralelne s obje rupe. U podnožju se nalaze udubljenja u obliku rešetke za koje se vjeruje da su povezane s procesom kojim su graditelji izravnali zidove stijene.

Kako ili zašto su ovaj kolosalni kamen i drugi pronađeni ovdje isklesani, ostaje misterija; ono što je jasno, ovi megaliti imaju drugačiji stil od onog korištenog kod kasnijih budističkih skulptura.

U blizini postoji i nekoliko kofuna ili grobnica, uključujući “Ishibutai Kofun”, grobnicu koja je izgrađena od masivnih gromada, uključujući i onu čija je težina procijenjena na 75 tona.

Masivni megalit nazvan “Ishi-No-Hoden”

Precizno klesano i savršeno uglačano megalitsko kamenje teško desetine tona koje se ne može datirati u određeni period ili specifičnu kulturu uveliko je prisutno na području Asuke, a zanimljivo je da nalikuje sličnim drevnim građevinama koje se mogu vidjeti u Egiptu i Južnoj Americi.

Izvor: theancientconnection.com/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti