Da li je britanski istraživač Alfred Isaac Middleton otkrio misteriozni izgubljeni grad?

Misteriozni nestanak Alfreda Isaaca Middletona. Gdje su nestali grad Dawleetoo i kovčeg sa zlatom?

U Viktorijansko doba, brojni istraživači i avanturisti ostavili su svoj trag u istoriji. Otkrivanje izgubljenih kultura, skrivenih hramova i skrivenih gradova bilo je skoro pa uobičajeno.

Ako ste ljubitelj štiva o velikim istraživanjima i otkrićima, vjerovatno znate da su mnoga od njih napravili britanski istraživači. Ali jeste li znali da je malo poznati britanski istraživač bio zaslužan za otkrivanje legendarnog izgubljenog grada u sumatranskim džunglama?

U kasnim 1800-im, jedan izvanredni britanski istraživač nestao je u džunglama Sumatre. Govorimo o Alfredu Isaac Middletonu — misterioznom imenu koje već neko vrijeme spominje u raznim online zajednicama. Rečeno je da je Middleton nestao dok je tragao za ruševinama drevnog izgubljenog grada poznatog kao Dawleetoo.

Britanski istraživač Alfred Isaac Midleton pretražio je najudaljenije krajeve svijeta u potrazi za zoološkim, botaničkim i arheološkim čudima krajem 19. vijeka. Nekoliko novootkrivenih fotografija pomaže u rasvjetljavanju nekih nevjerovatnih otkrića tokom niza tada nepoznatih misija, u regionima jugoistočne Azije, Afrike i amazonske prašume.

Bilo je to potpuno drugačije vrijeme, zapadni istraživači lutali su svijetom u potrazi za novim mjestima i artefaktima, a džungle Sumatre bile su primamljiva destinacija u to vrijeme. Čak i danas, mnogi dijelovi ovih džungli nisu u potpunosti istraženi.

Ovo je drevno, ovo je staro i ovo je čudno – ako su ova tri uslova ispunjena u sve mora biti uključen i Smithsonian Institute, kaže istorija. Prema starom izvještaju Smithsonian Magazina, bivši pomoćnik Arthura Conana Doylea i prijatelj istraživača Sir Johna Morrisa, imao je zbirku dokumenata o Alfredu Isaacu Middletonu, a jedan od njih je otkrio nevjerovatnu priču istraživača.

Middleton je bio istraživač koji je tragao za zaboravljenim gradom po imenu Dawleetoo, za koji se pričalo da se nalazi na putu do jezera zvanog Lop Nur, kako tvrdi Doyleov bivši pomoćnik. Lop Nur je nekadašnje slano jezero, koje je sada većim dijelom presušeno.

Pretpostavlja se da se Middleton dezorijentisao i izgubio u gustoj šumi na putu do jezera Lop Nur. U dokumentima se takođe spominje blago za koje se navodi da ga je Middleton sakupio i zakopao u kovčeg.

Očigledno, ne znamo mnogo o Middletonovom radu osim fotografija koje već neko vrijeme kruže internetom.

Da, neke od ovih fascinantnih slika možda i nisu povezane sa stvarnim pričama, ali priča o Alfredu Isaaku Middletonu i izgubljenom gradu Dawleetoou mogla bi biti pravog porijekla.

Iako niko nije tačno znao gdje je Middleton zakopao svo svoje blago, čovjek po imenu John Hargreaves koji je navodno bio njegov zamjenik na čelu misije, poveo je još jedan tim ljudi u džunglu da povrate blago. Na kraju, šta se dogodilo sa cijelom Middletonovom ekspedicijom nije poznato.

Mnogi mainstream istoričari sugerišu su da su priče Alfreda Isaaca Middletona obična prevara i da se Middletonova misija pronalaska Dawleetooa nikada nije ni desila; ali, s druge strane, mnogi teoretičari su toliko uvjereni da je ekspedicija bila stvarna, a da je Middleton nestao i nikada se nije vratio.

Da li je Alfred Middleton zaista otkrio mitski grad izgubljen u vremenu? Ako jeste, kojoj je misterioznoj civilizaciji pripadao ovaj grad? A šta se zapravo dogodilo Middletonu, da li se zaista izgubio u džungli Sumatre ili je namjerno odlučio da se nikada više ne vrati?

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti