HLADNORATOVSKI SKANDAL (1963): Britanski ministar odbrane u vezi s ljubavnicom sovjetskog špijuna

John Profumo je prvobitno negirao aferu i otvoreno lagao u Britanskom parlamentu.

Jedan od najvećih hladnoratovskih seksualno-špijunskih skandala razriješen je 5. juna 1963. godine. Naime, toga je dana britanski ministar odbrane John Profumo dao ostavku na svoju dužnost zbog veze s lijepom Christine Keeler, 19-godišnjom topless-plesačicom. Profumo ju je upoznao dvije godine ranije, na jednoj zabavi u dvorcu Lorda Astora. Njemu je bilo 46 godina i bio je u braku s poznatom glumicom Valerie Hobson. Ušao je u vezu s mladom Christine Keeler, ne znajući da je ona tada istovremeno bila u vezi i s Jevgenijem Ivanovom, visokim mornaričkim atašeom u sovjetskoj ambasadi u Londonu. Dotičnog Ivanova je tajna služba MI5 sumnjičila da je njegov pravi posao špijunaža.

John Profumo

Nagađa se da je Ivanov nagovorio Christine da izmami od ministra podatke kada će američke nuklearne rakete biti raspoređene u Zapadnoj Njemačkoj. Bilo je to jedno od najnapetijih doba Hladnog rata, uoči poznate Kubanske raketne krize. Da stvar bude još gora, Christine je bila u odnosu s jamajkanskim dilerom droge, Johnnyjem Edgecombeom. Na savjet tajne službe MI5 ministar je prekinuo vezu s Christine. Ipak, kasnije je skandal izbio na vidjelo. Ministar je prvobitno negirao aferu i otvoreno lagao u Britanskom parlamentu, što se smatra neoprostivim prestupom. Na kraju je ipak priznao da je lagao, ali ne i da je ljubavnici otkrio vojne tajne te je dao ostavku. Zbog skandala Christine Keeler je postala zvijezda u Britaniji i slikala se gola za tabloide.

Jevgenij Ivanov

Bivši ministar se nakon ostavke povukao iz javnog života i volontirao kao čistač zahoda u jednoj dobrotvornoj ustanovi. Mogao je volontirati jer je bio bogat (imao je i italijansku titulu grofa). S vremenom je postao glavni sakupljač priloga te dobrotvorne ustanove. Koristeći svoje iskustvo s ljudima i uticaj, skupio je velike iznose novca za dobrotvorne svrhe. Supruga ga nije napustila, nego ga je podržavala za cijelo vrijeme skandala i kasnije u dobrotvornom radu. Obnovio je ugled i kraljica ga je odlikovala ordenom britanskog carstva, a Margaret Thatcher ga je pozvala na proslavu 70. rođendana, gdje je sjedio uz kraljicu.

John Profumo je umro 2006. u dobi od 92 godine, kao ugledni dobrotvor.

Piše: Dražen Krajcar

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti