Kineska vojska predstavila prvi BORBENI LETEĆI TANJIR u istoriji! (FOTO)

Helikopter pod nazivom “Super velika bijela ajkula” koji izgleda kao leteći tanjir, predstavljen je na izložbi u kineskom gradu Tjanjinu.

helikopter

Kina je predstavila model borbenog helikoptera koji liči na leteći tanjir, čiji bi prototip trebalo da obavi prvi let 2020. godine.

Kineski vojni stručnjaci rekli su da je riječ o letjelici krajnje eksperimentalnog karaktera i da se, ako se odluči da bude primijenjena u praksi, to ne očekuje uskoro.

U svakom slučaju, rad na ovom modelu je koristan u smislu razvoja tehnologija letjelica u budućnosti, naveli su stručnjaci.

Pod imenom “Super velika bijela ajkula”, letjelica slična onim iz naučnofantastičnih filmova, duga je 7,6 metara, a široka 2,85 metara.

Pilotska kabina sa dva mjesta, smještena je u sredini prstenaste strukture letjelice, koja uz dva turbo-jet motora, može da razvije veliku brzinu – i do 650 kilometara na sat.

Helikopter je težak šest tona i može letjeti na visini do šest hiljada metara.

 

Prvi let, prototip helikoptera futurističkog dizajna, imaće 2020. godine na manifestaciji “Airshow China 2020”.

Vojni stručnjaci navode da su postignuti velika brzina, i nizak nivo buke, a da će, kada je riječ o helikopterima budućnosti, biti potrebno dodatno raditi na njihovom lakšem održavanju i većoj pouzdanosti.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti