ŽELITE PRESTATI PUŠITI, ALI VAM NIKAKO NE USPIJEVA? A da možda nađete cimera? Evo zašto …

Pušači koji pokušavaju prestati s pušenjem imaju 10% više izgleda da uspiju ako žive s barem još jednom osobom

stops1

Prema nedavnom istraživanju pušačkih navika Ureda za nacionalnu statistiku u Velikoj Britaniji, pušači koji pokušavaju prestati s pušenjem imaju 10% više izgleda da uspiju ako žive s barem još jednom osobom.

Analizirajući podatke pokazalo se da je preko 56% pušača koji žive s drugim ljudima uspješno prestalo pušiti. U poređenju s tim, samo je 45% pušača samaca uspjelo riješiti se te navike.

Uzajamna podrška i kampanja “Hold My Light”

Ti podaci podupiru dobro dokumentovane tvrdnje da je uzajamna podrška popularno sredstvo prestanka pušenja. Takođe, podupiru i novu kampanju pod nazivom “Hold My Light”. Riječ je o novom, alternativnom jednomjesečnom programu koji je usmjeren na pušače koji bi željeli prestati s pušenjem uz pomoć prijatelja, porodice ili poslovnih kolega.

U osnovi, riječ je o tome da oni koji žele prestati s pušenjem sklope uzajamni dogovor s onima koji ih podržavaju, tako da ne puše 30 dana. Zauzvrat, ako ne prekrše obećanje, oni koji pružaju podršku nude zabavnu nagradu ili nešto slično.

S obzirom da istraživanja pokazuju kako oni koji prekinu s pušenjem na četiri sedmice imaju pet puta više izgleda da ih se zauvijek riješe, čini se da nemate šta izgubiti, ali imate dosta toga za dobiti.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti