Revolucija iz Skandinavije: GRIJANJE kuće pomoću SURFANJA INTERNETOM!

Velike prostorije u kojima se čuvaju moćni kompjuterski serveri izuzetno su važne za svaki aspekt našeg digitalnog života, od društvenih mreža, medija, banaka i mnogo čega drugog. Ali, mogu li te ogromne baze podataka da služe još nečemu?

Švedska misli da mogu, a toplina koju serveri stvaraju dok rade već grije kuće u Stockholmu!

server1

Ako se prošetate prostorijom u kojoj se nalaze serveri primjetićete da je vazduh suh i hladan, a prašine nema na vidiku. Sve je puno kablova, a rad računara je prilično glasan.

To se zato jer se kompjuteri brzo ugriju tokom rada, a da bi se ohladili i normalno funkcionisali, potrebno je jako mnogo ventilatora. Samo pokušajte da zamislite toplotu koju generiše vaš računar kod kuće, uz to da je ovde u pitanju cijelo skladište znatno jačih računara koja su svi spojeni i neprestano rade 24 sata dnevno.

Njihovo hlađenje vrši se uz pomoć hladne vode i mnogo ventilatora koji duvaju hladan vazduh u računare i topli vazduh izvan njih. Ta se toplota obično odbacuje, iako je reč o iskoristivoj energiji.

“Stockholm Data Parks”, u saradnji sa gradskim vlastima i gradskom agencijom za grijanje “Fortum Verme”, počeo je sa iskorištavanjem te energije. To rade na sledeći način: hladna voda preko cijevi ulazi u prostorije sa serverima gde se koristi za stvaranje hladnog vazduha, koji se potom uduvava prema serverima kako bi ih ohladio. Voda, koja se zagrijala tokom procesa hlađenja servera, se nakon toga cijevima vraća u postrojenje “Fortuma” gdje se dalje distribuira za grijanje domova.

server3

Švedska inače nije jedina država koja je iskoristila tu ideju, već se to u manjoj mjeri već radi i u Finskoj, Francuskoj, SAD-u i Kanadi. Ali, Švedska želi da princip proširi na cijelu zemlju. Već slijedeće godine “Stockholm Data Parks” grijaće 2.500 domova, a dugoročni cilj im je da u 2035. na taj način osiguravaju 10 posto grijanja u cijelom gradu. Kako kažu iz projekta, 10 MW energije dovoljno je da grije 20.000 stanova, a tipični serverski centar Facebook-a koristi oko 120 MW.

Najbolje od svega je što na ovaj način zarađuju i kompanije koje upravljaju centrima u kojima su serveri smješteni jer prodaju inače odbačenu energiju, a sa druge strane korisnici grijanja mogu da se nadaju znatno nižoj cijeni zbog dodatnog izvora energije.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti