Eksperiment konačno dokazao: Evo koji je najbolji način da prestanete pušiti

Rezultati studije koja je napravljena na Univerzitetu Oxford pokazuju da je naglo ostavljanje cigareta stvarno najbolji način da zaista i prestanete da pušite

stops

Tokom istraživanja, naučnici su došli do saznanja da pušači koji presjeku s pušenjem imaju čak 25 posto veće šanse da poslije četiri nedelje i dalje ne puše, ali i 42 posto više šansi da ne puše ni kroz narednih šest mjeseci. To, nažalost, ne važi za one koji su postepeno prestajali da puše prije nego što su konačno i prestali.

Naime, objašnjenje se krije u tome što su osobe koje su smanjivale broj popušenih cigareta teže odlučile da definitivno prestanu, a ta praksa ujedno i pojačava potrebu za cigaretama. Ipak, ako prelomite i odličite da ne pušite onda se odmah mirite sa tim da cigarete neće biti dio vašeg života u narednom periodu. Takođe, mentalno će vam biti lakše i vaše tijelo neće tražiti nikotin.

Godinu nakon što prestanete da pušite rizik od kardiovaskularnih bolesti se smanjuje za 50 posto, a deset godina nakon što prestanete da pušite i rizik od upale pluća.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti