ŠKOLA NEPUŠENJA: Želja za dimom traje 2 minute pa popijte sok ili prošetajte …

Najčešći fizički simptomi apstinencije su poteškoće s koncentracijom, pojačan apetit i nesanica, no ne moraju se pojaviti kod svakoga, a traju maksimalno 7 dana – stoga, ne treba odustati

prest1

Ostaviti se duhanskog dima nije lako, no prvi korak je odabrati prednosti nepušenja koje su vam najvažnije – ističu stručnjaci i dodaju kako to mogu biti fizičke prednosti kao bolji osjećaj okusa i mirisa, poboljšanje ukupnog zdravlja ili finansijskog stanja. Zatim odredite datum prestanka pušenja i krenite sa psihičkom, ali i fizičkom pripremom.

Planirajte nagrade kojima ćete poticati sebe da i dalje budete ustrajni u svojoj odluci, a sam čin prestanka pušenja obavite uz mali obred. Bacite sve cigarete, duhan, pepeljare i sve ostalo što vas veže uz nezdravu naviku pušenja.

Imajte na umu da je tokom odvikavanja najteža prva sedmica, kad često dolazi do kriza.

prest2

Simptomi apstinencije vide se kroz napetost, nervozu, nesanicu, razdražljivost, poteškoće s koncentracijom, glavobolje, pojačan apetit i probleme s probavom uz jaku žudnju za pušenjem. Taj osjećaj jake želje traje samo 2-3 minute i nakon toga prolazi a mnogi nažalost odustaju od odvikavanja jer ne žele osjećati simptome apstinencijske krize.

No kad vas ona ipak uhvati, riješite se žudnje za cigaretom tuširanjem, laganom šetnjom ili nekim drugim oblikom fizičkih vježbi i zapamtite da kriza traje tek nekoliko minuta i da je možete savladati. Fizički simptomi apstinencije javljaju se između 24-36 sati od bacanja cigareta i obično su prisutni oko sedam dana, dok psihološki simptomi traju od mjesec do godinu dana, no ponekad i mnogo duže.

Problem je što pušači želju za cigaretom povezuju sa svakodnevnim situacijama i navikama pa ona čini sastavni dio radnog, ličnog i socijalnog funkcionisanja pušača s ciljem da se postigne ugođaj. Zato je bitno da tokom odvikavanja što više proučavate ponašanje i navike nepušača i pokušate se poistovjetiti s njima.

Ljudi bilo koje dobi koji imaju zdravstvenih problema zbog pušenja još mogu imati značajnu korist od odvikavanja. Samo čvrsta odluka da se uživa u prednostima nepušenja može pomoći na putu da se postane i ostane nepušač.

prest3

15 koraka za prestanak pušenja

1. Odaberite prednosti nepušenja koje su vam najvažnije, kao što su fizičke – bolji osjećaj okusa i mirisa, normalizacija krvnog pritiska ili poboljšanje ukupnog zdravlja. Tu su i društvene prednosti (više vremena za porodicu, posao, prijatelje) i emotivne prednosti (nema krivnje, raste osjećaj sreće i zadovoljstva). Ne zaboravite i na finansijske prednosti – prosječni pušač u BiH koji puši oko 20 cigareta na dan, potroši oko 1.400 KM godišnje na cigarete.

2. Odredite datum prestanka pušenja.

3. Tjelesno se pripremite za prestanak pušenja. Fizička priprema uključuje brzo oslobađanje tijela od štetnih sastojaka duhanskog dima – tako tokom dana pijte šest do osam čaša vode), spavajte 7 do 8 sati, doručkujte i kad god je moguće prošetajte na svježem vazduhu.

4. Psihička priprema Pripremite se za situacije u kojima ćete biti u kušnji da ponovno zapalite poput odlaska u kafić, vremena nakon obroka ili dana kada ste obuzeti ljutnjom. Vizualizirajte sebe kao osobu koja želi biti nepušač i učinite sve da ta vizija postane stvarnost.

5.Planirajte NAGRADE koje će vas motivisati (za sedam dana, za mjesec, tri mjeseca, pola godine i godinu nepušenja).

6. Posmatrajte nepušače te oponašajte njihovo ponašanje. Kad odlučite prestati pušiti, razmišljajte o situacijama u kojima će vam biti najteže bez cigarete i pripremite se na njih.

7. Prestanite pušiti uz mali obred – bacite sve cigarete, upaljače, pepeljare i ostale stvari koje vas vežu za nezdravu naviku.

8. Uzimajte više tekućine – najprije vode, prirodnih sokova i pripazite na prehranu (izbjegavajte nezdrave grickalice i prebacite se na mrkvu, celer, voće i povrće.

9. Nađite vremena za opuštanje i odmor (dnevno, sedmično i godišnje).

10. Probudite sposobnost maštanja (pozitivne misli i sadržaji koji će vas odvući od želje za dimom).

11. Koristite duhovnu snagu (vjerski sadržaji).

12. Smanjite žudnju za pušenjem tuširanjem, pranjem zubi i boravkom na svježem vazduhu.

13. Ako ste posrnuli i ponovno zapalili cigaretu, ne treba odustati nego krenuti ispočetka i biti uporan.

14. Ne zaboravite dvostruku pobjedu, ako ste pomogli sebi, možete pomoći i prijatelju da prestane pušiti.

15. Osjećajte se dobro najprije zbog sebe.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti